A Nagymuzsaly-A lelőhely pattintott kőeszköz-gyűjteményének nyersanyagtípusai - Rácz Béla; Рац Адальберт; Rats Adalbert (PoliPrint Kft., 2009)
A Nagymuzsaly-A késő-paleolit lelőhely, Kárpátalja egyik jellegzetes orignaci emléke. Az ideiglenes telephely kiválasztásában az őskőkorban nagy szerepet játszott a megfelelő minőségű és mennyiségű kőeszköz-nyersanyag. A lelőhelyen az eszközök legnagyobb része abból az opalitból készült, amelynek geológiai forráshelye a közelben található, vagyis helyi nyersanyagnak számít. A lelőhelyen előfordulnak még regionális (obszidián, limnokvarcit, kovásodott homokkő) és távoli (volhiniai kova) nyersanyagok.

Резюме. Пізньопалеолітичне місцезнаходження Мужієво-А представляє собою характерну пам’ятку оріняку на Закарпатті. При виборі тимчасового місця поселення у палеоліті велику роль грала наявність якісної сировини для кам’яних знарядь праці. На місцезнаходженні найбільша частина знарядь виготовлялася з опалоліту, геологічне джерело якого знаходиться рядом, отже являється місцевою сировиною. Серед зразків трапляються також вироби з обсидіану, лімнокварциту, кремнистого пісковику (вони є сировинами регіонального походження) та волинського кремню (сировина далекого походження).
Сировинні ресурси індустрії пізньопалеолітичного місцезнаходження Мужієво-А
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta2009_1.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/123857
Keywords: Nagymuzsaly-A lelőhely; pattintott kőeszköz-gyűjtemény; nyersanyagtípus