Hátrányból előnyt: a magyar nyelvpolitika és nyelvtervezés kihívásairól - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan; Szabómihály Gizella; Gizella Szabomihaly (Köztársasági Elnöki Hivatal, 2010)
A statisztikai-demográfiai felmérések és a népszámlálási adatok, valamint a kisebbségi magyar közösségekben folytatott identitásvizsgálatok egyértelműen igazolják, hogy a magyar nemzetiség és a magyar anyanyelv bevallása és vállalása (használata) nagyfokú korrelációt mutat. E közösségek tagjainak etnikai tudatában a magyar nyelvközösséghez tartozás központi helyet foglal el.1 Ennek következtében tehát a nyelvcsere rendszerint egyben nemzetiségváltást is jelent, és viszont. Ennek ismeretében a kisebbségi magyar közösségek fennmaradása szempontjából rendkívül fontos a nyelvmegtartás. Ez csak akkor érhető el, ha a magyar nyelv nem szorul vissza a magánéletbe, hanem pozíciói megmaradnak és erősödnek a nyilvános nyelvhasználati színtereken is, továbbá fennmaradnak, sőt kibővülnek a nyelvmegtartást lehetővé tevő, azt erősítő oktatási programok. A magyardomináns oktatási programok presztízse nagymértékben függ attól, színvonalas képzést, piacképes tudást nyújtanak-e, biztosítják-e a diákok számára az esélyegyenlőséget ahhoz, hogy sikeresen érvényesüljenek a hazai, a magyarországi és esetleg a külföldi munkaerőpiacon. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a magyar tannyelvű iskolák megfelelő színvonalon oktassák és sajátíttassák el a többségi nyelvet és legalább egy idegen nyelvet.
https://mek.oszk.hu/09200/09282/pdf/htm_konyv.pdf
Keywords: nyelvpolitika; nyelvtervezés; kisebbségi közösségek; Magyarország; határon túli magyar közösségek