Oktatási innovációk lehetőségei Kárpátalján a kárpátaljai magyar nyelvű/magyar nyelvi oktatás helyzetének függvényében - Orosz Ildikó; Орос Ільдіко; Oros Ildiko (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-„RIK-U” Kft., 2016)
A magyar nyelvű oktatási intézmények minőségi kritériumrendszere az ott dolgozó pedagógusok képzettségétől, felkészültségétől, hozzáállásától függ. Az oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok alkalmazására, miután ez hatalmi, állami feladat - a magyar közösségnek azokon a területeken, ahol nem rendelkeznek megfelelő állami pozíciókkal, nincs ráhatásuk, ahogy ezen a területen közvetlen hatással az anyaország sem rendelkezhet.

Abstract. This рареr presents the analysis оf the position оf Hungarian language education in Тranscarpathia. The study brings out the opportunities and levels where educational innovation саn be realized. The establishing оf new school districts (including that of for Hungarian schools) could be an excellent form of the cultural autonomy in Transcarpathia.
Opportunities of educational innovations in the condition of teaching in hungarian in Transcarpathia
ttps://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006449
Keywords: Kárpátalja; magyar nyelvi oktatás; oktatási innovációk; education; school district; innovation; Transcarpathia