A levegő és a vizek szennyezése - Molnár József; Молнар Йосип (Dialóg Campus Kiadó, 2009)
A levegőkömyezet állapota, a levegőszennyezettség helyzete a megyében általában kielégítőnek minősíthető. A légszennyezés egyes számú forrása a közlekedés, azon belül szinte kizárólag a közúti. A rendszerváltás után a személygép- kocsi-állomány Kárpátalján gyors ütemben gyarapodott, jelenleg eléri a 150 ezret. Ennek jelentős hányada régebbi típusú, nagy szennyezőanyag-kibo- csátású autó. A közutak rossz állapota miatt a közlekedés által okozott porterhelés is jelentős. A második helyet a levegő szennyezése terén a háztartási fűtés foglalja el. A földgáz egyre több településre való bevezetése az utóbbi években javított valamit a szennyezőforrás megítélésén. Az ipar hozzájárulása Kárpátalján a levegőminőség rontásához mérsékelt: a megyében nincsenek hőerőművek, kohászati üzemek vagy cementgyárak. Számottevő légszennyezés csak a vegyipar, a húsipar és a konzervipar vállalatainak a számlájára írható. A levegő minősége Kárpátalján javult a nagytérségi szennyezés csökkenésének köszönhetően is. Ez egyrészt a nyugat-európai környezetvédelmi szabályozás szigorodásának, másrészt a kelet-európai rendszerváltást kísérő gazdasági visszaesésnek köszönhető. Ez magyarázza a savas esők gyakoriságának a csökkenését az utóbbi szűk két évtizedben az 1980-as évekhez viszonyítva.
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/167716
Keywords: levegő; víz; szennyezés; közlekedés