A Kárpátaljai-alföld talajai felvehető cinktartalmának meghatározása és az ellátottság megítélése nemzetközi összehasonlításban - Solymos Karolina; Csoma Zoltán; Шольмош Кароліна; Чома Золтан; Choma Zoltan (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-„RIK-U” Kft., 2019)
A talajok felvehető mikroelem-tartalmának meghatározásához Ukrajnában pH=4,8 értékű ammónium-acetát pufferoldatot használnak, amelyet ezenkívül csak néhány más országban alkalmaznak, így pedig az eredmények szélesebb nemzetközi szinten nem összevethetőek. Munkánkban az Ukrajnában szabványosított, valamint a nemzetközileg is leginkább elfogadott Lakanen–Erviö- és dietilén-triamin-penta-acetát kivonószereket hasonlítottuk össze a Kárpátaljaialföld felvehető cinktartalmának jellemzésére. Megállapítottuk, hogy a három vizsgált extraháló szer között a felvehető cinktartalomra vonatkozólag erős korreláció van, az összefüggések lineáris egyenlettel leírhatóak. A feltárt kapcsolatok alapján – figyelembe véve a jelenlegi, illetve a már korábban közzétett eredményeket is – rámutattunk, hogy nemzetközi összehasonlításban, — számos országhoz viszonyítva — a Kárpátaljai-alföld talajainak magas a felvehető cinktartalma.

Резюме. Для вилучення з ґрунтів рухомих форм мікроелементів в Україні використовують амонійно-ацетатний буферний розчин з pH 4,8, який застосовується крім цього тільки в небагатьох країнах, що виключає можливість порівняння результатівдосліджень на більш широкому міжнародному рівні. Для характеристики вмісту рухомих форм цинку в ґрунтах Закарпатської низовини порівняли стандартизовану в Україні методику та найбільш поширені в міжнародній практиці екстрагенти за методом Лаканен-Ервійо та буферний розчин диетилентриамінпентаацетату. Було встановлено, що по вилученню рухомих форм цинку між трьома досліджуваними екстрагентами існує значна кореляція і взаємозв’язки можуть бути описані лінійними рівняннями. На основі власних та опублікованих раніше результатів, використовуючи встановленні взаємозв'язки між різними витяжками,прийшли до висновку, що в порівнянні з багатьма країнамиґрунти Закарпатської низовини характеризуються високим вмістом рухомих форм цинку.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/02/limes-2019_tom-vi_vi-evfolyam.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008405
Keywords: Kárpátaljai-alföld; talaj; kivonószerek; felvehető cink; korreláció vizsgálat