Тенденції розвитку українського ринку комбікормової продукції в умовах нестабільності - Оксана Нікішина; Nikisina O.; Nikishyna О. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Ринок комбікормової продукції України має значний виробничий та експортний потенціал за напрямом глибокої переробки зерна, реалізація якого дозволить мобілізувати внутрішні ресурси, наростити додану вартість та сформувати фундамент для повоєнного відродження держави. В умовах нестабільності тенденції розвитку релевантного ринку змінилися, що актуалізує завдання проведення нових аналітичних досліджень у контексті стійкості ринку до внутрішніх і зовнішніх загроз. Метою дослідження є аналіз тенденцій розвитку вітчизняного ринку комбікормової продукції в секторному вимірі (сировинний, переробний, розподільчо-збутовий іспоживчий сектори), визначення на підставі його результатів головних проблем релевантного ринку та шляхів їх вирішення в контексті стійкості та стратегічних завдань повоєнного відновлення України. У роботі встановлено, що у воєнний період стійкість переробного сектору ринку була вищою порівняно з експортоорієнтованим сировинним сектором. У 2022 р. порівняно з 2021 р. виробництво зерна зменшилося на 37,4 %, комбікормів – на 12,3 %. Відмінною рисою переробного сектору є олігопольний тип відносин: понад 60 % продукції в Україні виробляють агрохолдинги. У товарній структурі домінують комбікорми для птиці й свиней (61 % і 21%). Встановлено залежність динамічно-структурних змін комбікормового виробництва від тенденцій розвитку тваринництва, передусім, птахівництва. В Україні головним споживачем комбікормової продукції є сільськогосподарські підприємства: у них частка комбікормів у структурі кормів усіх видів складає 65 %, тоді як у господарств населення – всього 3 %. Фінансова нестійкість селянських господарств, які вирощують 59 % великої рогатої худоби і 85 % овець в країні, є головним чинником зменшення використання ними комбікормів (на 71 % порівняно з 2020 р.). Сучасними трендами зовнішньої торгівлі є стійке від’ємне сальдо за товарною групою 23099 «Корми для сільськогосподарських тварин», перевищення темпів приросту імпорту продукції над темпами приросту експорту, випереджаюче зростання рівня імпортних цін порівняно з експортними. Визначено економічні проблеми стійкості функціонування релевантного ринку в секторному вимірі та вектори їх впливу на ринкові процеси відтворення. На основі досвіду ЄС обґрунтовано стратегічні напрями забезпечення стійкості комбікормового ринку України в повоєнний період. Наголошено, що для переробного сектору головними завданнями є розвиток конкурентного середовища, забезпечення конкурентоспроможності продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках, впровадження інноваційних розробок, зокрема, біотехнологій. Прикладна значимість отриманих результатів визначається можливістю їх використання державними й профільними інституціями в ході розробки адаптивних механізмів селективного регулювання ринку комбікормової продукції.

Ukrajna takarmánypiaca jelentős termelési és exportpotenciállal rendelkezik a gabona mélyfeldolgozása által, amelynek megvalósítása lehetővé teszi a belső erőforrások mozgósítását, a hozzáadott érték növelését és az állam háború utáni újjáéledésének alapját. Az instabilitás időszakában az érintett piac fejlődési trendjei megváltoztak, ami aktualizálja a belső és külső fenyegetésekkel szembeni piaci ellenállására irányuló vizsgálatok feladatainak feltérképezését. A tanulmány célja a takarmánykeverékek hazai piacának ágazati dimenzióban (nyers-, feldolgozási, forgalmazási-marketinges és fogyasztói szektorok) történő fejlődési tendenciáinak elemzése, eredményei alapján pedig meghatározni a takarmánykeverékek hazai piacának alakulását valamint az érintett piacon történő fenntarthatóság és stratégiai feladatmeghatározás lehetőségét Ukrajna háború utáni újjáépítésének összefüggésben. A munka megállapította, hogy a háborús időszakban a piac feldolgozó szektorának stabilitása magasabb volt az exportorientált nyersanyagágazatokhoz képest. 2022-ben 2021-hez képest a gabonatermelés 37,4%-kal, a takarmánytermelés 12,3%-kal csökkent. A feldolgozó szektor jellegzetessége az oligopólium típusú kapcsolatok megléte: Ukrajnában a termékek több mint 60%-át mezőgazdasági üzemek állítják elő. A termékszerkezetben a baromfi- és sertéstakarmányok dominálnak (61% és 21%). Megállapítottuk, hogy az összetett takarmány-előállítás dinamikus és szerkezeti változásai az állattenyésztés, elsősorban a baromfitenyésztés fejlődési tendenciáitól függenek. Ukrajnában az összetett takarmánytermékek fő fogyasztói a mezőgazdasági vállalkozások: náluk a takarmánykeverékek aránya az összes takarmánytípus szerkezetében 65%, míg a háztartásokban mindössze 3%. Az országban a szarvasmarhák 59%-át és a juhok 85%-át termelő paraszti gazdaságok pénzügyi instabilitása főleg az összetett takarmány-felhasználás csökkenése miatt történt (2020-hoz képest 71%-kal esett vissza). A külkereskedelem jelenlegi tendenciái: a 23099 „Mezőgazdasági takarmányok” termékcsoport tartósan negatív egyenlege, a termékek behozatalának növekedési üteme meghaladja az export növekedési ütemét, az importárak növekedési üteme meghaladja az exportárakét. Meghatározásra kerülnek az érintett piac ágazati dimenzióban való működési stabilitás problémái és ezek hatásának irányai az újratermelési piaci folyamatokra. Az EU tapasztalatai alapján megalapozottak az ukrajnai takarmánypiac stabilitását segítő stratégiai irányok a háború utáni időszakban. Kiemeltük, hogy a feldolgozóipar fő feladatai a versenyképes környezet kialakítása, a termékek hazai és külföldi piacokon való versenyképességének biztosítása, valamint innovatív fejlesztések, ezen belül is a biotechnológiák bevezetése. A megkapott eredmények gyakorlati jelentőségét az határozza meg, hogy állami és szakosodott intézmények felhasználhatják-e azokat a takarmánykeverék-piac szelektív szabályozásának kidolgozása során.

Abstract. The market of combined feed products of Ukraine has significant production and export potential in the direction of deep processing of grain, the implementation of which will allow to mobilize internal resources, increase added value and form the foundation for the post-war revival of the state.In the conditions of instability, the development trends of the relevant market have changed, which actualizes the task of conducting new analytical studies in the context of market resistance to internal and external threats. The purpose of the study is to analyze the trends in the development of the domestic compound feed market in the sectoral dimension (raw materials, processing, distribution and sales and consumer sectors), determination based on its results of the main problems of the relevant market and ways of solving them in the context of resilience and strategic tasks of the postwar recovery of Ukraine. The work established that during the war period, the resilience of the processing sector of the market was higher compared to the export-oriented raw material sector. In 2022, compared to 2021, the production of grain decreased by 37,4 %, compound feed by 12,3 %. A distinctive feature of the processing sector is the oligopoly type of relations: more than 60 % of products in Ukraine are produced by agricultural holdings. The product structure is dominated by compound feed for poultry and pigs (61% and 21%). The dependence of dynamic and structural changes in compound feed production on trends in the development of animal husbandry, primarily poultry farming, has been established. In Ukraine, the main consumer of combined feed products is agricultural enterprises: in them, the share of compound feed in the structure of feed of all types is 65 %, while in households it is only 3 %. The financial instability of peasant farms, which grow 59 % of cattle and 85 % of sheep in the country, is the main factor in reducing their use of compound feed (by 71 % compared to 2020). Current trends in foreign trade are a stable negative balance for product group 23099 «Feeds for agricultural animals», an increase in the growth rate of import of products over the growth rate of export, ahead of the increase in the level of import prices compared to export prices. The economic problems of the resilience of the functioning of the relevant market in the sectoral dimension and the vectors of their influence on the market processes of reproduction are determined. On the basis of the experience of the EU, the strategic directions of ensuring the resilience of the compound feed market of Ukraine in the post-war period are substantiated. It was emphasized that the main tasks for the processing sector are the development of a competitive environment, ensuring the competitiveness of products on the domestic and foreign markets, and the introduction of innovative developments, in particular, biotechnologies. The applied significance of the obtained results is determined by the possibility of their use by state and specialized institutions during the development of adaptive mechanisms of selective regulation of the compound feed market.
Az ukrán takarmánypiac fejlődésének tendenciái instabilitási körülmények között
Trends in the Development of the Ukrainian Compound Feed Market Amidst Instability
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/5
Keywords: релевантний ринок; сектори ринку; комбікормова продукція; тенденції розвитку; динаміка; секторний аналіз; нестабільність; стійкість; експорт; імпорт; відновлення