A Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye nemzetiségpolitikai koncepciója (1849. ősz – 1850. tavasz) - Molnár Ferenc; Молнар Федір; Molnar Fedir (Prešovskej univerzity, 2023)
Az 1848–49. évi magyar forradalom és szabadságharc idején a hét északkelet-magyarországi vármegye és a Hajdú-kerület területét magába foglaló Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye egyedülálló szerepet töltött be a joghatósága alá tartozó ruszin, magyar és román ajkú népesség által lakott hátország biztosításában. A ruszin dominanciájú egyházmegye élén 1838-tól az a Popovics Bazil állt, aki 16 éves egyházigazgatási tapasztalatokat szerzett az eperjesi püspökségben. A püspök és klérusa a kezdetektől igyekezett együttműködni a márciusi forradalomból kinőtt magyar hatalommal. Az ungvári szentszék 1848 tavaszán körlevelek formájában szólította fel a papságot és a híveket a forradalmi kormány támogatására, a közbiztonság és a rend fenntartására.

Abstract. The Hungarian Revolution and War of Independence of 1848–49 had intense influence on the Greek Catholic Eparchy of Mukachevo. Bishop Bazil Popovych and his consistory supported the first Hungarian Government led by Count Lajos Batthyány. This fact was of considerable importance because the eparchy situated in Northeastern Hungary exercised jurisdiction over numerous Rusyn, Romanian and Hungarian population. In 1848–49, it functioned as a hinterland of the Hungarian independence movements. The defeat of the Hungarian War of Independence in 1849, and in particular the counterrevolutionary events that followed provided an opportunity for a Rusyn political leader, Adolf Dobriansky to present to the Viennese government and to the Emperor Franz Joseph I the cultural and national claims of Rusyns of Hungary. In October 1849, Dobriansky was appointed civilian referent for the Uzhhorod Civil District, which included the counties of Ung, Bereg, Ugocsa, and Máramaros. Dobriansky’s initial success also activated the Greek Catholic clergy. Although Bishop Popovych remained under house arrest until October 1850, his eparchial vicar, Ioann Churhovych and the bishop of the Eparchy of Prešov, Iosyf Gaganets were willing to cooperate with the referent. The cooperation manifested itself on several levels: Dobriansky employed Greek Catholics in the local administration, and also advocated for the equality of the Rusyn language and nation. The first official announcements and decrees published in Uzhhorod by Dobriansky appeared in both Rusyn and Hungarian languages. Rusyn was introduced into schools, and trilingual public signs were posted, which included Rusyn alongside Hungarian and German. Although the Uzhhorod District was to last only a few months, from October 1849 to March 1850, it drew the Greek Catholic clergy’s attention to the significance of political and cultural issues.

Abstrakt. Maďarská revolúcia a boj za slobodu v rokoch 1848–49 intenzívne ovplyvnil Mukačevskú gréckokatolícku eparchiu. Biskup Bazil Popovič a jeho konzistórium podporovali prvú uhorskú vládu vedenú grófom Lajosom Batthyánym. Malo to veľký význam, pretože k eparchii, nachádzajúcej sa v severovýchodnej časti Uhorska, patrilo veľa veriacich hovoriacich po rusínsky, rumunsky a maďarsky. V rokoch 1848–49 bolo biskupstvo zázemím maďarského boja za slobodu. Potlačenie maďarskej revolúcie v roku 1849 a najmä následné kontrarevolučné udalosti dali rusínskemu politickému vodcovi Adolfovi Dobrianskemu príležitosť predložiť viedenskej vláde a cisárovi Františkovi Jozefovi I. kultúrne a národné požiadavky Rusínov, žijúcich v Uhorsku. V októbri 1849 bol Dobriansky vymenovaný za referenta Užhorodského občianskeho kraja, zahŕňajúceho Užskú, Berežskú, Ugočskú a Marmarošskú župu. Počiatočné úspechy Dobrianskeho aktivizovali aj gréckokatolícke duchovenstvo. Napriek tomu, že biskup Bazil Popovič zostal v domácom väzení až do októbra 1850, jeho diecézny vikár Ioann Churhovych a prešovský biskup Jozef Gaganec boli ochotní s referentom spolupracovať. Spolupráca prebiehala na niekoľkých úrovniach: Dobriansky zamestnával v miestnej správe gréckokatolícke osoby a vystupoval za zrovnoprávnenie rusínskeho jazyka a národnosti. Prvé oficiálne oznámenia a nariadenia referenta v Užhorode boli vydané v rusínskom aj maďarskom jazyku. Rusínsky jazyk bol zavedený v školách a umiestnili sa trojjazyčné tabule s názvom ulíc obsahujúcich okrem rusínskeho aj maďarský a nemecký nápis. Napriek tomu, že Užhorodský kraj existoval len niekoľko mesiacov, od októbra 1849 do marca 1850, upriamil pozornosť gréckokatolíckeho kléru na významnosť otázok, týkajúcich sa rusínskej politiky a kultúry.
National Political Conception of the Greek Catholic Eparchy of Mukachevo (Autumn 1849 – Spring 1850)
Koncepcia národnostnej politiky Mukačevskej gréckokatolíckej eparchie (jeseň 1849 – jar 1850)
Keywords: Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye; Popovics Bazil; Adolf Dobránszky