Az Aknaszlatinai sókarszt beszakadásának morfológiai vizsgálata és a téma alkalmazása az iskolai földrajzoktatásban - Szedlák Dénes; Седлак Денеш (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2025)
Aknaszlatina Kárpátalján, a Técsői járásban, a Tisza folyó jobb partján fekszik. A munkában az Aknaszlatinai sókarszt morfológiai vizsgálatáról lesz szó, melyben elemezzük, hogy milyen okok miatt alakultak ki a jelenlegi süllyedések, omlások, szakadékok. Emellett arról is szó lesz, hogy mik a terület és a bányászat jövőbeli kilátásai, mely területeken lehetséges a sókitermelés, és azok a területek mennyire kockázatosak, vagy pont nem azok és biztonságosak. Láthatnak majd olyan kutatásokat és méréseket, amiket az elmúlt 11 évben végeztek. Főleg a sóbányászat negatív következményeivel foglalkoztunk, aminek az a lényege, hogy a korábban kialakított tárnák, aknák és felszín alatti kamarák egy része a só karsztosodása miatt beszakadt. Ennek következtében mintegy 1500 ember vesztette el a munkáját, a település bevételi forrásai erősen megcsappantak és még a község léte is veszélybe került, mivel a beszakadások egyre közelebb vannak a lakóövezetekhez. Megvizsgáltuk szakirodalmi adatok alapján mind az azonosítható kisebb és nagyobb omlásokat, vizsgáltunk, azok fejlődési dinamikáját, nagyságát, az elárasztott részek kialakulását és nagyságát. Ezen kívül feldolgoztunk egy, a bánya területén 2021-ben készült drónfelvételt, amelyen keresztül a beszakadások morfológiai jegyeit próbáltuk feltárni.
Морфологічні дослідження провалів Солотвинського соляного карсту та застосування теми в шкільному навчанні
Keywords: Aknaszlatinai sókarszt; földrajzoktatás; Aknaszlatinai sókarszt