Nyelvi stílus és identitás - Pethő József (PoliPrint Kft., 2010)
A tanulmány a következő kérdésekre keresi a választ: hogyan értelmezhető a nyelvi stílus a szociolingvisztika sajátos nézőpontjából, illetve mennyiben beszélhetünk külön „szociolingvisztikai stílusfogalomról” és külön „stilisztikai stílusfogalomról”? Idetartozó kérdés még az is, hogy a különböző stílusfogalmakból levezethetően milyen területek tartoznak a szociolingvisztikai indíttatású stílusvizsgálatok kompetenciájába. Milyen az identitással, azaz az identitáskifejezéssel és -értelmezéssel is összeköthető funkciói vannak a stílusnak a nyelvi kommunikációban? A téma vizsgálata rámutat arra, hogy a szociolingvisztikai aspektusú stíluselemzés szerepe a jövőben minden kétséget kizáróan növekedni fog, s mindkét tudományágnak fontos eredményekkel szolgálhat.

Resümee. Der Vortrag sucht Antworten auf die folgenden Fragen: Wie kann der Sprachstil unter dem spezifischen Gesichtspunkt der Soziolinguistik interpretiert werden? Kann/soll man von einem eigenständigen „soziolinguistischen Stil-Konzept” einerseits und einem eigenständigen „stilistischen Stil-Konzept” andererseits sprechen? Von den verschiedenen Stil-Konzepten ausgehend: Welche Gebiete gehören in den Zuständigkeitsbereich einer Stilanalyse? Welche identitätsmarkierenden Funktionen hat Stil in der sprachlichen Kommunikation? Die Übersicht des Themas hat gezeigt, dass die Rolle soziolinguistisch ausgerichteter Stilanalysen in der Zukunft allem Anschein nach wachsen wird, was beiden Disziplinen wichtige neue Ergebnisse bieten kann.
Sprachstil und identität
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta10_1.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/130652
Keywords: nyelvi stílus; identitás; szociolingvisztika; stílusérték