A diákok kognitív érdeklődésének fejlesztése hatványfüggvény tanulásakor - Balla Bianka; Болло Біанка (Matematika és Informatika Tanszék, 2024)
A modern pedagógiát számos nézet és szemlélet újragondolása, megváltoztatása jellemzi. Hiszen a modern társadalom nemcsak az oktatás feladataival, tartalmá- val, ellátásával, hanem a pedagógus oktatási módszereivel is foglalkozik. Ma magas szintű szakmai felkészültséget igényel az oktatás. A tanulók nevelése, képzése során pedig kiemelt figyelmet kell fordítani az érdeklődésük felkeltésére. Olyan módszereket, tanítási formákat kell használni, amivel a tanuló érdeklődését felkeltjük a téma iránt. Ez nem más, mint az oktatási tevékenységek kognitív érdeklődése – ami a tanítás és tanulás hajtóereje. A szakdolgozat címe a „Kognitív érdeklődés fejlesztés hatványfüggvény tanulása során általános iskolai matematika órán” amellyel a legfőbb cél egy módszer kidolgozása a tanulók kognitív érdeklődésének fejlesztésére a "Hatványfüggvény" témakör tanulmányozása során. Valamint egy olyan hipotézis felállítása és bebizonyítása, mint „A kognitív érdeklődésfejlesztő óra után a diákok jobban teljesítenek.” Feltárni egy téma tanulásának olyan módszerét, amellyel eredményesebb célt lehet elérni, ami az állitással meg is lett fogalmazva.A dolgozat négy részből tevődik össze. Az első részben a kognitív érdeklődés fogalma, fejlesztése és mivolta olvasható a pedagógiában. A második fejezetben a hatványfüggvény létrejötte, fogalma, tulajdonságai és jelentése tekinthető meg. A harmadik részben bemutatásra kerül a kutatás módszertani része: a kognitív érdeklődés fejlesztés lényegei figyelhető meg a hatványfüggvény témakör tanulására. A munka negyedik fejezetében a kutatás eredményei kerülnek bemutatásra, ahol bebizonyításra kerül a hipotézis, és ábrázolva van a teljesülése.
Розвиток пізнавального інтересу учнів при вивченні степеневої функції
Keywords: kognitív érdeklődés; hatványfüggvény; matematika; пізнавальний інтерес; степенева функція; математика