Nagydobrony (Ungvári járás) szitakötőfaunájának faunisztikai vizsgálata - Misák Klaudia; Мішак Клавдія (Biológia és Kémia Tanszék, 2021)
A faunisztikai adatok összesítése alapján a következő megállapításokat tehetjük. Terepi gyűjtéseinket a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum területén végeztük 2019 őszén és 2020 nyarán. A terepbejárást követően összesen 10 gyűjtőterületet jelöltünk ki. Két gyűjtőterületet egy tó területén (Tó 1 és Tó 2), melyet olykor feltölt a Latorca folyó, míg további nyolc gyűjtési területet a Szernye-láp lecsapolása során épített csatornák mentén jelöltünk ki (Cs1, Cs2, Cs3, Cs4, Cs5, Cs6, Cs7, Cs8). Munkánk során 264 szitakötő lárvát és 32 exuviumot (összesen 296 példány) sikerült begyűjtenünk. A lárvák begyűjtése kézi kaparóháló segítségével történt. A begyűjtött példányokat 70%-os etil-alkoholt tartalmazó üvegekbe tároltuk a meghatározásig. Az exuviumokat a vízszegély mentén, a növényzetekről gyűjtöttük be. A fajok meghatározását BROCHARD (BROCHARD et al. 2012) és társai, CHAM (CHAM, 2012) és GRAND (GRANd et al. 2014) és társai c. határozókönyvek alapján végeztük, sztereomikroszkóp segítségével. A teljes faunalistát áttekintve láthatjuk, hogy a 2019-20-as évi gyűjtőmunkánk eredményeként 15 szitakötő faj került elő. E fajok a következők: Ischnura elegans, Calopteryx splendens, Anax imperator, Libellula quadrimaculata, Sympetrum sanguineum, Platycnemis pennipes, Lestes virens, Sympetrum vulgatum, Crocothemis erythraea, Lestes barbarus, Lestes sponsa, Anax parthenope, Lestes viridis, Aeshna mixta, Coenagrion puella). A fajok 6 különböző család tagjai, melyek a következők: Coenagrionidae (31 példány), Calopterygidae (57 példány), Aeschnidae (86 példány), Libellulidae (40 példány), Platycnemididae (1 példány), Lestidae (45 példány). Exuvium gyűjtés során 2 új fajjal gazdagítottuk fajlistánkat, köztük az Aeshna cyanea és a Hemiax ephippiger fajokkal. Korábban a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátumban már folytak kutatások az 1997-es évben. VIZSLÁN és HUBER munkájuk során 17 szitakötőfajt írtak le egész Nagydobrony területéről, melyből 10 faj (6 Zygoptera, 4 Anisoptera) a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum területén is előfordult. Munkám során ebből 7 szitakötőfajt (4 Zygoptera, 3 Anisoptera) sikerült kimutatnom. További 8 fajt sikerült kimutatnunk a rezervátum területén (Lestes viridis, Aeshna mixta, Anax parthenope, Lestes barbarus, Lestes virens, Sympetrum sanguineum, Platycnemis pennipes, Crocothemis erythraea). A felsoroltakban leírt fajokat Nagydobrony település más részein, VIZSLÁN és HUBER kutatóknak is sikerült kimutatniuk a Hat-rácz csatorna, a csatorna I és II szakaszán, ill. a Latorca hullámterén. Az általam leírt 15 fajból, Kisdobrony területén is leírták a következő fajokat: Lestes virens, Coenagrion puella, Anax imperator, Sympetrum sanguineum. Kutató munkám során az eddig felkutatott fajok mellett, sikerült leírnom elsőként az Anax parthenope fajt. A csatorna (Cs1) első szakaszán sikerült kimutatnunk (1 példány), de exuviumból is találtunk belőle (2 példány). Exuvium gyűjtőmunkánk során 32 példány került elő, köztük az Hemiax ephipigger, Aeshna cyanea, Anax imperator, Aeshna mixta és az Anax parthenope. A Hemiax ephipigger és Aeshna cyanea fajokat egyedüliként, csakis exuviumként sikerült begyűjtenünk, lárva állapotban nem. Korábbi exuvium kutatások nem folytak a területeken. Az ISOI index alapján a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum odonatológiai szempontú felmérése alapján magas (high) élőhelyi minősítési kategóriát határoztunk meg, ami jól jelzi a terület fajgazdagságát és élőhelyi jelentőségét.
Дослідження фауни бабок в околицях с. Велика Добронь (Ужгородський район)
Keywords: exuvium; Szernye-láp; indikátor faj; élőhelyi vizsgálatok