A brezsnyevi dolce vita két évtizede (1964–1982): A helyi magyar szellemi mozgástér újraértelmezése és annak következményei - Császár István; Часар Іштван; Ishtvan Chasar (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
A kárpátaljai magyarságot érintő társadalmi-politikai berendezkedés a brezsnyevi időszakban alapvető változáson (visszarendeződésen) ment keresztül. Míg a hruscsovi olvadás sokak számára reménykeltő lehetett, addig a ’70-es évek folyamatai a legoptimistábbakat is visszarántották a „létező szocializmus” talajára. Általános jelenség: ha az állampolgár nem foglalkozott közügyekkel, akkor viszonylagos nyugalomban élhetett. Kárpátalján ez a nyugalom mégsem volt egyértelmű, a magyarságot ért retorziók hatásai húsz évvel a világháború után is érezhetők voltak.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/11/karpatalja_tort_kotet_2021-11-11.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009184
Keywords: kárpátaljai magyarság; brezsnyevi időszak; 72-es beadvány