Управлінський стратегічний облік як ненаукова «новизна» в обліковій теорії - Хомин Петро; Khomin P.; Petro Khomyn (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Неконтрольований масвидав т. зв. «наукових» праць зумовив некритичне ставлення до перекладів іншомовних джерел, підтасованих маркетологами для успішного збуту. Тому в царині бухгалтерського обліку стали появлятися книги, назви яких позбавлені смислу хоч і звучать привабливо. Саме так сталося з т. зв. «управлінським» обліком, а згодом – зі «стратегічним». Які, проте, поряд із виманюванням в покупців за продану їм псевдонаукову макулатуру значних коштів, звели на обочину облікової теорії багатьох науковців. Котрі могли би прикластися до вирішення реальних проблем бухгалтерського обліку, якби не спокусилися цими неологізмами, навмисне перекрученими при перекладі з іншомовних джерел спочатку на російську мову, потім підхоплених різноманітними невибагливими вітчизняними часописами. Відтак метою статті визначено привернення уваги до окресленої проблеми тих авторів, котрі вболівають за стан бухгалтерського обліку в Україні й здатні забезпечити вирішення його реальних методологічних і методичних проблем. Дослідження здійснювалося методом структурно-логічного аналізу публікацій, дотичних до теми статті. Результатом дослідження є обґрунтування способів вирішення окресленої в ній проблематики. Акцентується увага на тому, щ тільки мозковою атакою багатьох учених можна дійти до якихось вагомих зрушень в обліковій методології й методиці. На основі критичного аналізу виданих в останні роки статей і монографій на тематику управлінського обліку доведено, що притаманна їхнім авторам перестановка абстракцій місцями у текстах жодним чином не може вважатися науковими досягненнями. Позаяк поряд із даремним марнуванням часу на тиражування утопій щодо поділу бухгалтерського обліку на фінансовий й управлінський через відсутність в останньому системності, методології облікового відображення господарської діяльності, знівельовано контроль за дотриманням ефективності фінансово-економічної діяльності підприємств, що зумовило від’ємне значення капіталу, яке створює передумови для рейдерського захоплення власності. Звертається увага науковців на необхідність облишити наївні намагання заміною назви досягнути розвитку бухгалтерського обліку. Оскільки перейменування то на «управлінський», то на «стратегічний» нічого путнього не дасть. Тим паче ні з допомогою першого, ані другого заглянути в майбутнє, як аргументується таке прагнення, неможливо: завіса майбутнього темна й непроникна.

Az úgynevezett "tudományos" művek ellenőrizetlen tömeges kiadása kritikátlan hozzáálláshoz vezetett az idegen nyelvű források fordításaihoz, amelyeket a marketingesek a sikeres eladások érdekében manipulálnak. Ennek eredményeképpen a számvitel területén olyan könyvek kezdtek megjelenni, amelyeknek a címei nem tartalmaznak semmit, még ha vonzóan is hangzottak. Pontosan ez történt az úgynevezett "vezetői" számvitellel, majd később a "stratégiai" számvitellel. A számukra eladott áltudományos hulladékpapírért a vásárlóktól származó jelentős összegek kizsarolásával együtt azonban sok tudós a számvitelelmélet perifériájára szorult. Akik hozzájárulhattak volna a valódi számviteli problémák megoldásához, ha nem csábítják el őket ezek a neologizmusok, amelyeket szándékosan torzítottak el, amikor külföldi forrásokból először oroszra fordítottak, majd különböző igénytelen hazai folyóiratok átvettek. Ezért a cikk célja, hogy felhívja a figyelmet a felvázolt problémára azoknak a szerzőknek a figyelmét, akik törődnek az ukrajnai számvitel helyzetével, és képesek megoldást nyújtani annak valós módszertani és metodológiai problémáira. A kutatást a cikk témájához kapcsolódó publikációk strukturális és logikai elemzésének módszerével végeztük. A tanulmány eredménye az abban felvázolt problémák megoldási módjainak alátámasztása. Hangsúlyozzuk, hogy csak sok tudós ötletbörze vezethet jelentős változásokhoz a számviteli módszertan és technikák terén. Az utóbbi években a vezetői számvitel témakörében megjelent cikkek és monográfiák kritikai elemzése alapján bebizonyosodik, hogy a szövegekben rejlő absztrakciók szerzőik általi átrendeződése semmiképpen sem tekinthető tudományos eredménynek. A számvitel pénzügyi és vezetői számvitelre való felosztásáról szóló utópiák megismétlésére fordított időveszteséggel együtt, az utóbbi következetlenségének hiánya miatt, a gazdasági tevékenység elszámolásának módszertana, a vállalkozások pénzügyi és gazdasági tevékenységeinek hatékonysága feletti megfelelés ellenőrzése megszűnt, ami a tőke negatív értékéhez vezetett, ami előfeltételeket teremt a vagyon raiderek általi lefoglalásához. A szerző felhívja a figyelmet arra, hogy fel kell hagyni azokkal a naiv próbálkozásokkal, amelyek a számvitel fejlesztését a név megváltoztatásával kívánják elérni. Mivel az átnevezés akár "vezetői", akár "stratégiai", nem vezet semmi jóra. Ráadásul egyikükkel sem lehet a jövőbe tekinteni, ahogyan az ilyen vágyakozás érvel: a jövő fátyla sötét és áthatolhatatlan.

Abstract. The so-called uncontrolled mass media. of "scientific" works led to an uncritical attitude towards translations of foreign language sources manipulated by marketers for successful sales. Therefore, in the field of accounting, books began to appear, the titles of which are devoid of meaning, although they sound attractive. This is exactly what happened with the so-called "management" accounting, and later-with "strategic" accounting. Which, however, along with extorting considerable funds from buyers for the pseudo-scientific waste paper sold to them, led many scientists to the sidelines of the accounting theory. Who could have applied themselves to the solution of real accounting problems, if they had not been tempted by these neologisms, deliberately twisted during translation from foreign language sources first into Russian, then picked up by various unpretentious domestic magazines. Therefore, the purpose of the article is to draw attention to the outlined problem of those authors who support the state of accounting in Ukraine and are able to provide a solution to its real methodological and methodical problems. The research was carried out by the method of structural and logical analysis of publications related to the topic of the article. The result of the research is the substantiation of ways to solve the problems outlined in it. Attention is focused on the fact that only with the brainstorming of many scientists it is possible to achieve some significant changes in the accounting methodology and methodology. On the basis of a critical analysis of articles and monographs published in recent years on the subject of management accounting, it has been proven that the permutations of abstractions inherent in their authors cannot be considered scientific achievements in any way. Why, along with the waste of time on replicating utopias regarding the division of accounting into financial and managerial accounting due to the lack of systematicity, methodology of accounting display of economic activity in the latter, control over compliance with the efficiency of the financial and economic activities of enterprises has been leveled, which has led to the negative value of capital, which creates prerequisites for raider seizure of property. The attention of scientists is drawn to the need to abandon naive efforts to achieve the development of accounting by replacing the name. Since renaming it to "management" or "strategic" will not do anything good. Moreover, it is impossible to look into the future with the help of the first or the second, as argued by such a desire: the veil of the future is dark and impenetrable.
A vezetői stratégiai számvitel mint nem tudományos "újdonság" a számvitelelméletben
Managerial Strategic Accounting as a non-scientific «novelty» in Accounting Theory
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/6
Keywords: бухгалтерський; підсистема; система; стратегічний; управлінський; фінансовий; облік