Belpolitikai harc a Magyar Királyságban a XVII. század 60-as éveiben (Az 1664–1670. évi főnemesi összeesküvés) - Soós Kálmán; Шовш Калман (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-„RIK-U” Kft., 2022)
Magyarország XVII. századi történelmének tanulmányozása arra a következtetésre juttat bennünket, hogy feltárjuk az uralkodó hűbérúri réteg történetének részét képező belpolitikai küzdelem főbb momentumait. Elsősorban az egyes korszakok jellemzéséről van szó. Ezek meghatározása lehetővé teszi a Magyar Királyság XVII. századi belpolitikai fejlődése dinamikájának bemutatását. A legkevésbé kutatott kérdés a belpolitikai küzdelem a XVII. század 60-as évei és a 70-es éveinek elején (a Wesselényi Ferenc és Zrínyi Péter vezette főúri összeesküvés). Ami a konkrét kutatásokat illeti: ennek elégséges, majdhogynem kimerítő leírását megtaláljuk Pauler Gyula (1841–1903), Benczédi László (1929–1986) és Barta János munkáiban. Ez lehetővé teszi, hogy meghatározzuk az összeesküvés helyét a királyság XVII. századi belpolitikai küzdelmeiben, illetve annak jellegét. Pontosan ez képezi jelen kutatás feladatát is. Ennek teljesítése nemcsak azt tette szükségessé, hogy összehasonlítsuk az összeesküvés mindegyik mozzanatát a belpolitikai harc korábbi korszakainak analóg jelenségeivel, hanem azt is, hogy számba vegyük a királyság teljes történelmi kontextusát a XVII. század 60-as éveiben.

Резюме. Проаналізовано малодосліджену, але важливу подію в історії розчленованого на три частини після битви при Могачі Угорського Королівства – антигабсбурзьку змову аристократів під проводом Ференца Вешелені та Пейтера Зріні у 1664-1670-х роках.
Внутрішньополітична боротьба в Угорському Королівстві в 60-х роках XVII століття (змова аристократії у 1664–1670 роках)
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/06/final_soos-k_belpolitikai-harc-a-magy-kiraly-ban_2022-06-10.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009516
Keywords: belpolitikai harc; Magyar Királyság; 1664–1670-es főnemesi összeesküvés