Цифрова та медіаграмотність учасників освітнього процесу закладу по в контексті проблеми кібербулінгу - Оксана Кочан (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Тема цифрової та медіаграмотності є актуальною для учасників освітнього процесу у контексті сприяння запобіганню, протидії кібербулінгу та створення безпечного освітнього середовища закладу професійної освіти. Пандемія, карантин, онлайн навчання, докорінно змінили наше життя. Ми живемо в активному інформаційному середовищі. Цифрові технології торкнулися, мабуть, всіх сучасних сфер діяльності. Війна, стрес, відсутність стабільності суттєво відобразилися на освіті. Для сучасних здобувачів професійної освіти Інтернет – це не просто віртуальна реальність, а невід’ємна частина їхнього життя, де вони навчаються, комунікують, вибудовують відносини та відчувають себе частиною спільноти. Студенти все більше часу проводять в мережі. Вони сприймають інтернет як безпечне середовище. Але це зовсім не так! Кіберпростір несе чимало загроз, наслідки яких не обмежуються втратою грошей чи особистих паролів у соціальних мережах, а можуть коштувати здоров’я та майбутнього. Однією з найбільш поширених небезпек є кібербулінг. Це поняття має дві складові. Основою є «булінг». Згідно статті 173 кодексу України про адміністративні правопорушення булінг (цькування) – дії учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному чи сексуальному насильстві [1]. Друга частина – цифрові технології. Він може відбуватися в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформах та мобільних телефонах. Кібербулінг привернув увагу багатьох зарубіжних фахівців. Белсі Б., Сміт П., Магдаві Дж., Волак Дж., Мітчел К., Дулі Дж. активно працювали над визначенням цього поняття. Бурова О., Бутнік-Сіверський О., Орлюк О., та Горська К. дослідили у своїй роботі [2] питання цифрової гігієни та інформаційної безпеки, вказуючи на те, що традиційні підходи не завжди здатні виявляти та вирішувати нові складні атаки. Кібербулінг – це глобальна проблема, що стосується не тільки здобувачів професійної освіти, а і їх батьків, викладачів, майстрів виробничого навчання, громадських діячів, представників держави та системи освіти.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: цифрова грамотність; медіаграмотність; кібербулінг; освітній процес