A Tiszaújlaki kistérség idegenforgalmi lehetőségeinek feltárása és a téma hasznosítása a középiskolai földrajzoktatásban - Turányi Nikoletta; Турані Ніколетта (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2025)
Napjainkban igen gyorsan fejlődik a turizmus és (békeidőben) Kárpátalján is felkapott lett. Az ide látogatók igen nagy érdeklődést mutatnak a kistérség kultúrája, történelme iránt. A Tiszaújlaki kistérség szempontjából nagy jelentősége van az idegenforgalom fejlődésének, hiszen nemcsak munkalehetőségeket biztosít az itt élők számára, de hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez is. A munka célja az idegenforgalmi lehetőségek feltárása különböző kutatási módszerek segítségével, ennek eredményei alapján a kistérség (nemcsak turisztikai) múltjának és jelenének megismertetése a szélesebb közvéleménnyel, továbbá ezen kutatások hasznosítása az oktatásban és a gyakorlatban.
Вивчення туристичного потенціалу Вилоцької територіальної громади та використання теми при викладанні географії у середній школі
Keywords: Tiszaújlaki kistérség; idegenforgalom; földrajzoktatás