Versenyfeladatok beépítése a matematika oktatásba - Deme Angelika; Деме Ангеліка (Matematika és Informatika Tanszék, 2024)
A matematika tanulás során a diákok számos különböző típusú feladattal találkoznak első osztályos koruktól az érettségiig, melyek segíti őket az elméleti és gyakorlati tudás megszerzésében. Egyszerűbb és összetettebb versenyfeladatok bemutatása mellett a cél az, hogy hogyan is illeszthetők be a matematikaoktatás folyamatába. A tanulók a verseny hallatán először az olimpiákra gondolhatnak vagy akár a Zrínyi Ilona Matematikaverseny, Geőcze Zoárd Matematikaverseny (3-6. osztály), Terebesi Viktor Matematika Emlékverseny (7-11. osztály), a Kenguru vetélkedőre stb., ahol számos feladattípussal találkozhatnak. A versenyfeladatok megoldásához szükséges elméleti és gyakorlati módszereket felidézése, melyre különböző feladatsorok is részei a szakdolgozatomnak, amelyek segítik a diákokat az adott témakörrel kapcsolatos ismeretek frissítésében és a feladatok megoldásában. A dolgozat célja emellett a feladatok és feladatsorok gyakorlati problémáinak és tapasztalatainak elemzése is. Fontosnak tartom, hogy a feladatok által levont tapasztalatok segítsék az oktatás minőségének javítását. A dolgozatom motivációja, hogy a diákok izgalmasabb és tartalmasabb feladatokkal foglalkozzanak a tanórákon. A matematika oktatása során az egyik legnagyobb kihívás az órák változatosságának és érdekességének fenntartása. Elengedhetetlennek tartom, hogy a diákok a feladat megoldása során gondolkodjanak is, ne csak kész megoldásokra számítsanak. Egy tanórán viszont fontosnak tartom azt is hogy a diákok egy-egy feladatról, problémáról egymással is beszélgessenek és kifejthessék gondolataikat a feladattal kapcsolatban ezzel is fejlesztve egymást és önmagukat, illetve magát a csoportot is, hiszen egy sikeres feladat megoldása pozitív élményhez vezet.
Застосування олімпіадних завдань на уроках математики
Keywords: versenyfeladatok; matematikaoktatás; олімпіадні завдання; навчання математики