A késősztálinizmus korszaka (1944–1953): A közoktatás szovjetesítése - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
Miután 1944. március 19-én a német csapatok megszállták Magyarországot, március 31-ével (Antal István vallás- és közoktatási miniszter rendeletével) az országban mindenütt véget ért a tanév, így a jelenlegi Kárpátalján is. A szovjet csapatok október végi bevonulását követően, úgy 2–3 hét elteltével az oktatási intézményekben újrakezdték a tanulók beiskolázását. A Kárpátaljai Területi Állami Levéltárban (KTÁL) hiányosan fennmaradt forrásokból az azonban pontosan kiszűrhető, hogy a tanulók beiskolázása november 17-től kezdődően folyamatos volt a hónap végéig, s legkésőbb december elejére részlegesen visszaállt az iskolai oktatás is. Természetesen sem az osztálylétszámok, sem a tanári gárda nem volt sem teljes, sem a régi.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/11/karpatalja_tort_kotet_2021-11-11.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009184
Keywords: közoktatás; oktatáspolitika; szovjetesítés