A retorika oktatása innovációs módszerekkel a középiskolában - Dianics Diána; Діанич Діана (Filológia tanszék, 2021)
Láthatjuk, hogy a szónoklattan a legrégibb tudományok közzé tartozik. Együtt fejlődött a filozófiával, a logikával és az irodalommal. Legfontosabb mondanivalója, hogy összefoglalja a beszéd, a köznek szóló nyilvános beszéd, a hatásos és sikeres beszéd létrehozásának módjait. Napjainkban a retorika nem más, mint kommunikáció. Lényeges szerepet tölt be a mindennapi életünkben, ezért is szükségszerű a szónoklattan oktatása a középiskolákban. Fontos, hogy a mai diákok felismerjék, hogy a retorika a társadalmi párbeszéd formája és eszköze is egyben, egyszerre művészet, elmélet és gyakorlat. A retorikai ismeretek fejlesztik a logikai gondolkodást, segít meg tanulni egyszerre gondolkodni és beszélni, segít eredményesnek lenni, olyan kommunikációs helyzetekben, ahol ahhoz, hogy céljainkat elérjük, nyilvánosan és élőszóban kell véleményünknek hangot adni. Mint ahogyan már szó volt róla a retorika szoros kapcsolatba fejlődik a kommunikációelmélettel és ezáltal mára már kiszélesednek a retorika alkalmazásának területei. Észre kell vennünk, hogy a klasszikus retorika mellett a közéleti nyilvános megszólalásoknak újabb műfajai születtek, amiket be kell csempésznünk a tanórák feladatai közzé. Figyelembe kell vennünk, hogy megváltozott a társadalom, a közönség és a hallagatóság is. Szoros kapcsolatban áll a politikával, a gazdasági és üzleti világgal és persze elválaszthatatlan része lett a médiának és az internet világának is. De egy valami nem változott a nyilvánosságnak való beszédek céljai, módszerei és technikái ugyanúgy megmaradtak. Még ma is meggyőzni akarunk a nyilvános beszéd segítségével. Hatást akarunk gyakorolni, befolyásolni akarjuk a döntéséket és alakítania véleménykét. Ezt kell, hogy sikeresen elsajátítsa a tanuló a retorika órák keretein belül. Arra kell törekednünk, hogy magabiztos, kreatív és logikusan gondolkodó, véleményüket vállaló diákokat neveljünk, akik nem félnek hallatni hangjukat. Biztosabban, bátrabban ki tudják fejezni magukat nyilvános helyzetekben, kulturáltan tudjanak érvelni és vitatkozni vagy bizonyos esetekben a kimondott szó erejével tudják befolyásolni mások véleményét. Szükség van bizonyos retorikai ismeretek meglétére ahhoz, hogy az adott társadalmi szerepünkben sikereket érjünk el. Például tanárkén, papaként, politikai vezetőkénk, ügyvédként vagy médiaszereplőként elengedhetetlen a szónoklattan mélyreható ismerete. Mivel ezek nélkül az ismeretek és képességek nélkül nem igazán lehetünk sikeresek. A vitatkozás tudományára és a logikus érvelésre szinte az élet minden területén nagy szükségünk van. Ezért is kell több szituációs feladatot és életszerű helyzetet oktatni tanórák keretein belül. Biztatva a diákokat arra, hogy amit tanultak azt mindenképp próbálják kamatoztatni a valóságban, minden élőszóbeli megnyilvánulásban és nyilvános beszédben.
Викладання риторики за інноваційними методами в середній школі
Keywords: innovációs módszerek; retorika; középiskolai oktatás