Másodfokú függvény fogalom kialakításának problémái - Kócsi Katalin-Henrietta; Ковчі Катерина-Генріетта (Matematika és Informatika Tanszék, 2021)
Ahogyan a korábbi évfolyammunkában is írtam, a függvények fogalmával a diákok 7. osztályban ismerkednek meg. Ettől fogva egészen az érettségi időszakig, folyton találkoznak a különböző függvényekkel. Megtanulják azok tulajdonságait, megismerik grafikonjaikat. Mivel a matematikában nagy szerepet játszik a függvény ´ fogalma, nagyon fontos, hogy az alapoktól kezdve, a tanulók számára folyamatosan és fokozatosan épüljenek fel és rögződjenek ezek a fogalmak. Ha ezek az alapok nincsenek meg, akkor egy bonyolultabb függvény megismerése sok kérdéshez vezethet vissza, amire nem biztos, hogy van idő tisztázni. Ami azt jelenti, hogy ilyenkor a tanuló átlendül egy bizonyos témán. A kutatásom célja, hogy megvizsgáljam azt, hogy van-e valamilyen összefüggés a függvényfogalom kialakulása és a másodfokú függvény fogalom kialakulása között. Ehhez megíratok egy kérdőívet a 9. osztályos tanulókkal, még mielőtt részletesen megismerkednének a másodfokú függvényekkel. Ebben a kérdőívbe első sorban a függvény fogalmát szeretném a diákoktól megtudni, hogy mennyire vannak tisztába azzal, hogy mi is a függvény, hiszen, ha már itt elakadnak, akkor a tulajdonságokat biztosan nem érthetik.
Проблеми створення поняття квадратичної функції
Keywords: Másodfokú függvény; függvény fogalma; munka vizsgálata; квадратичної функцiї; поняття функції; аналіз роботи