A Fogas-hegyen termesztett különböző szőlőfajták borai és talajának mikroelem tartalma közötti összefüggések vizsgálata - Sas Patrik Zsolt; Шош Патрік Жолт (Biológia és Kémia Tanszék, 2024)
A borok fémtartalmának vizsgálata több szempontból is fontos. Mivel egy népszerű élvezeti cikk, fontos ismerni a bennük lévő kívánatos és nem kívánatos összetevőket is. A borokban megtalálható antioxidánsok és más emberi egészségre pozitívan ható alkotórészek mellett ott vannak azok az elemek, amelyek hozzájárulnak a teljes értékű élethez (vas, mangán, cink, réz stb.). De megtalálhatók olyan toxikus elemek (ólom, kadmium stb.) is a borban, amelyek egészségre gyakorolt pozitív hatása nem ismert, negatív hatása viszont annál inkább. E mellett az érzékszervi minőséget is nagyban befolyásolják a különböző elemek. Sokat emlegetett élmény szakavatott borászok körében, hogy egyes (jellemzően vulkanikus termőterületről származó) boroknak „ásványos” íze van. Vannak, akik ezt a fémek koncentrációjának, illetve összetételének tulajdonítják, egyesek szerint más okai lehetnek. Továbbá néhány elem túl magas koncentrációja zavarosodást, vagy más borhibákat okoz a borban. Fontos még az eredetmeghatározás kérdése is, ugyanis a modern analitika már eljutott arra a szintre, hogy a bormintákban az egyes elemek mennyiségi és minőségi vizsgálatából meg lehet állapítani, hogy az adott bor melyik borvidékről származik. Az, hogy a termőterület talajának és az ott termett szőlőből készült borok fémtartalma között van-e közvetlen összefüggés nem teljesen tisztázott. Egyes szakirodalmi adatok szerint kimutatható korreláció, mások szerint közvetlen összefüggés statisztikailag nem mutatható ki. A munkánk során a Kígyóson található Fogas-hegyen termesztett különböző szőlőfajták borainak fémtartalma és a termőterület talajának fémtartalma közötti összefüggést vizsgáltuk. A talaj- és bormintákban a következő fémek mennyiségét vizsgáltuk meg: kalcium, magnézium, vas, mangán, réz, cink, ólom, kadmium.
Дослідження взаємоз'вязків між вмістом мікроелементів у ґрунті та винах різних сортів винограду, вирощених на горі Фогаш
Keywords: bor; talaj; mikroelemek; makroelemek; összefüggések