Műfordítás és kultúraközvetítés (Leszja Ukrajinka Erdei regéjének magyar változata) - Lévai Aliz Mária; Лійвоі Аліз-Марія (Filológia tanszék, 2025)
A műfordítás jelentősége a kultúraközvetítés folyamatában kiemelkedő. A fordító nem csupán nyelvi eszközökkel ülteti át a szöveget, hanem kulturális rétegeket is közvetít; ezzel a célnyelvű olvasót bevezeti az eredeti forráskultúra világába, hidat teremtve két nemzet között. A fordítók a két irodalom közötti dialógust is gazdagítják, ahogy Kótyuk István példája mutatja: mint a kárpátaljai magyarság egyik meghatározó nyelvésze és műfordítója, nyelvi kontaktusok és kulturális átjárás előmozdítására törekedett. Rába György fordítástörténeti munkái pedig rámutatnak, hogy a klasszikus magyar költők (Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád) alkotói életműve elválaszthatatlan műfordítói szerepüktől. E kutatások alapján egyértelmű, hogy a műfordítás kutatása egyszerre irodalomtudományi és kultúraközvetítő folyamatot igényel.
Переклад художніх творів та трансляція культури (угорська версія "Лісової пісні" Лесі Українки)
Keywords: műfordítás; kultúraközvetítés; Erdei rege; Leszja Ukrajinka