Bereg vármegye főispánjának fondja Beregszász XVIII. századi utcaneveiről - Dobos Sándor; Олександр Добош; Oleksandr Dobosh (PoliPrint Kft., 2010)
Beregszász XVIII. századi utcaneveivel kapcsolatban a szakirodalomban kevés utalást találunk, többnyire a város Pap utca és ún. Újváros különálló részéről olvashatunk említéseket. Ugyanakkor a fellelt adatok azt is valószínűsítik, hogy Beregszász 1775-ig hármastagoltságú város lehetett, azaz „Főváros”, Új- és Papváros (más néven Paputcza) nevű részekből állt. Az általam vizsgált levéltári forrásanyagok számos adatot tartalmaznak Beregszász XVIII. századi utcaneveire vonatkozóan. Különösen az adóösszeírások és adásvételi, tulajdonviszonyokat rögzítő iratok érdekesek e tekintetben, amelyek alapján a XVIII. század során folyamatosan nyomon követhetjük a város főleg Akasztó, Árok, Ardó, Félszer, Kis, Malom, Pap utcái neveinek előfordulását. Több iratban is találunk olyan utcákat, mint Hatházi, Szénégető és ún. Újvárosi különálló rész (utca). Ugyanakkor egy-egy alkalommal néhány iratban találkozunk olyan utcákkal, mint Barát, Tóth utca, valamint Bereg megye krónikása, Lehoczky Tivadar által sem ismert újabb utcanevekkel, min Újváros és Vége, Újvárosi Sikátor, Kis Kassa vagy a város szekér útja megnevezésekkel. A nevezett utcák és a város későbbi évszázadainak utcanév-feltérképezése céljából elengedhetetlenül szükséges más forrásgyűjtemények vizsgálata.

Резюме. На основі аналізу спеціальної літератури автор констатує, що мало даних про назви вулиць Берегсас (Берегово) у XVIII столітті. Більше згадуються вулиці Пап та Уйварош. Вивчені матеріали дають можливість стверджувати, що до 1775-го року назване місто мабуть складалося з трьох частин: Фоварош, Уй- і Папварош (тобто Головна, Нова та Церковна). Знайдені автором архівні матеріали містять багато даних про назви вулиць міста у XVIII столітті. Особливо цінними є в цьому плані податкові переписи міського населення, документи купівлі і продажу та про майновий стан. Названі документи підтверджують існування таких вулиць міста: Окосто, Арок, Ордов, Филсер, Кіш, Молом, Поп, Готгазі, Синигето, Уйварош, Борат і Товт. Автором знайдені і такі назви вулиць, яких не згадує в своїй трьохтомній монографії літописець Береського комітату Тіводор Легоцкі: Уйвароші Шікатор, Кішкошшо.
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/130652
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta10_1.pdf
Keywords: Bereg vármegye; Beregszász; XVIII. század; utcanevek