Фізико-хімічна взаємодія в системі Ag7PSe6 – AgSbP2Se6 - Cабов Віктор; Victor Sabov; Барчій Ігор; Barchii Ihor; П'ясецкі Міхал; Michal Piasecki; Філеп Михайло; Filep Mykhailo; Filep Mihály; Погодін Артем; Pogodin Artem; Сабов Мар’ян; et al. (ДВНЗ Ужгородський національний університет, 2021)
Резюме. Сполука Ag7PSe6 належить до сімейства аргіродитів, що мають загальну формулу Am+ (12−n−x)/mB n+X 2− 6–xY − x, де A=Cu, Ag, Cd, Hg; B=Ga, Si, Ge, Sn, P, As; X=S, Se, Te; Y=Cl, Br, I і 0≤x≤1. Для високих температур ці сполуки мають спільну гранецентровану кубічну структуру з невпорядкованою А-катіонною підґраткою [1-3]. Характер електропровідності в них змінюється у широкому діапазоні. Деякі з них демонструють по суті електронну, інші чисто іонну провідність. Сполука Ag7PSe6 при кімнатній температурі кристалізується в кубічній структурі, що відповідає просторовій групі (ПГ) P213. Відомо, що при вищих за кімнатну температурах спостерігається поліморфне перетворення у більш симетричну кубічну структуру (ПГ F4- 3m) [3, 4]. Щодо температури фазового перетворення однозначності в літературі немає. Згідно літературних даних, вона лежить в діапазоні 430–453 K [3, 4]. Аргіродитна сполука Ag7PSe6 є змішаним електронно – іонним провідником. Зміна нахилу температурної залежності від електропровідності спостерігається при нижчій температурі, ніж та, при якій відбувається перетворення структури із ПГ P213 у структуру із ПГ F4-3m [5]. Останні кілька років арґентум та купрум вміщуючі аргіродити активно досліджуються у якості високоефективних термоелектричних матеріалів, що пов’язано із наявністю однозарядних рухливих іонів у жорсткому ковалентному аніонному каркасі, що разом забезпечує ефективне розсіювання фононів [6]. Виходячи із вищевказаного, дослідження можливості подальшого розупорядкування катіонної та аніонної підграток має значний практичний інтерес, що зумовило мету даного дослідження: встановити закономірності фізико-хімічної взаємодії в системі Ag7PSe6 – AgSbP2Se6. Вибір другого компоненту став результатом урахування кількох факторів. З одного боку, вони близькі за якісним складом, а з іншого, відмінні за структурною організацією, що мало забезпечувати подальше розупорядкування у структурі вихідних компонентів. Літературні дані щодо кристалічної структури AgSbP2Se6 неоднозначні. Згідно [7] вона моноклінна, ПГ С2/m, а щодо [8] – тригональна, ПГ R3. Обидві сполуки мають конгруентний характер плавлення, Ag7PSe6 при 975, а AgSbP2Se6 при 741 K, відповідно [4, 8, 9]. Сполука AgSbP2Se6 проявляє оптоелектричні властивості у ближній ІЧ області [13].

Abstract. The study of physicochemical interaction was carried out by investigation of 12 samples within the Ag7PSe6 – AgSbP2Se6 system by DTA and XRD methods. The starting materials: Ag7PSe6 and AgSbP2Se6 were pre-synthesized from the elementary components of high purity. The thermal effects temperatures on the thermograms and X-ray diffraction data of compounds are in good agreement with the literature data. It was found that a cubic (SG P213) low-temperature modification of Ag7PSe6 and a trigonal (SG R3) modification of AgSbP2Se6, was obtained. A large number of effects appeared on the heating and cooling curves of the system samples, indicated that the physicochemical interaction in the Ag7PSe6 – AgSbP2Se6 system is complex. The thermograms show that the system consists of three distinct parts. X-ray diffraction results are in good agreement with DTA data. According to the results it is established: 1. In the concentration range 100 – 44 mol.% Ag7PSe6, up to the Ag4P2Se6–AgSbSe2–Se ternary system intersection the following reaction occurs: хAg7PSe6+(1-х)AgSbP2Se6=(7-7х)/5Ag4P2Se6+(1-х)AgSbSe2+(9х-4)/5Ag7PSe6+(2-2х)/5Se, where 0.44 ˂ x ˂ 1.00. 2. 2. In the concentrations range 44 – 37.5 mol.% Ag7PSe6, from Ag4P2Se6–AgSbSe2–Se ternary system to Ag4P2Se6 –Sb2Se3 – Se ternary system intersections, the following reaction occurs: хAg7PSe6+(1-х) AgSbP2Se6=(2-х)/2Ag4P2Se6+(8х-3)AgSbSe2+(2-3.5х)Sb2Se3+2.5Se, where 0.375 ˂ x ˂ 0.44. 3. In the concentrations range 37.5 – 0 mol.% Ag7PSe6, from the Ag4P2Se6 –Sb2Se3 – Se ternary system intersection with to AgSbP2Se6 the interaction is described by the equation: хAg7PSe6+(1-х)AgSbP2Se6=(3-8х)/3AgSbP2Se6+7х/4Ag4P2Se6+(1-х)/2Sb2Se3+(9-18х)/2Se, where 0˂ x ˂ 0.375. At the intersection points with the ternary systems the following chemical reactions take: 4Ag7PSe6 + 5AgSbP2Se6 = 7Ag4P2Se6 + 5AgSbSe2 + 2Se 6Ag7PSe6 + 10AgSbP2Se6 = 13Ag4P2Se6 + 5Sb2Se3 + 3Se. To clarify the nature of the interaction, 3 samples were additionally synthesized, with 30, 37.5, and 44.4 mol.% Ag7PSe6. The obtained samples were investigated by DTA, MSA and XRD. In the thermograms the absence of Ag7PSe6 polymorphic transformation effect and the presence of the selenium melting thermal effect were established. The study of the microstructure proved that all samples are multiphase. In the powder patterns of the sample with 30 mol.% Ag7PSe6 reflexes of Ag4P2Se6, AgSbP2Se6 and Sb2Se3 also. Diffractograms of samples with 37.5 and 44.4 mol% Ag7PSe6, which correspond to the intersection points of Ag7PSe6–AgSbP2Se6 with ternary systems Ag4P2Se6– Sb2Se3–Se and Ag4P2Se6–AgSbSe2–Se, were compared with the calculated for three-component mixtures in appropriate ratios. The calculated diffractograms are completely consistent with the experimental ones, which proves that the cross section Ag7PSe6–AgSbP2Se6 intersects Ag4P2Se6– Sb2Se3–Se and Ag4P2Se6–AgSbSe2–Se ternary, and Ag7PSe6–Ag4P2Se6–AgSbSe2–Se, Ag4P2Se6– AgSbSe2–Sb2Se3–Se, AgSbP2Se6–Ag4P2Se6–Sb2Se3–Se quaternary systems.
Physico-chemical interaction in the Ag7PSe6 – AgSbP2Se6 system
Keywords: physic-chemical interaction; DTA; XRD; phase composition; фізико-хімічна взаємодія; ДТА