Lovagi fegyverzet és harcmodor evolúciója a X-XV. században - Weinrauch András; Вайнраух Андрій (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2023)
A középkorban mindenkinek megvolt pontosan meghatározott helye a társadalomban: a ranglétra csúcsán álltak a királyok és nemesek, legalján pedig a földművelők és parasztok. Ezt a társadalmi berendezkedést feudalizmusnak nevezzük, mivel a középkorban a föld (latinul: feudum) volt a hatalom és a gazdagság egyik alapja. De milyen szerepet játszott az akkori társadalomban a lovag? A gyerekek példaképe, a gyengébbek védője, a hadtest fontos egysége és persze a státusz mutató – mindez valami képen egy „tökéletes” lovag jellemzői. Ez sajnos nem mindenütt így volt, de ez már nem tartozik a kutatásunk céljához.

Резюме. У середні віки кожна людина мала чітко визначене місце в суспільстві: королі і вельможі стояли на вершині драбини, а фермери і селяни — внизу. Цей суспільний устрій називається феодалізмом, оскільки в середні віки земля (лат. feudum) була однією з основ влади і багатства. Але яку роль відігравав лицар у тогочасному суспільстві? Зразок наслідування для дітей, захисник слабких, важлива одиниця корпусу і, звичайно ж, показник статусу – все це характеристики «ідеального» лицаря. На жаль, так було не скрізь, але це вже не входить до мети нашого дослідження.
Еволюція лицарського озброєння та стилю бою у X-XV столітті
Keywords: lovagi fegyverzet; középkor; середньовіччя; лицар