A vadászati turizmus trendjei Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - Magyar Zoltán (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-«RIK-U» Kiadó, 2016)
A „vadászat” mint turisztikai aktivitás a Magyar Turizmus Zrt. klasszifikációja szerint az „aktív turizmus” kategóriába tartozik, és így olyan turizmusformának tekinthető, amelyben a turista utazásának motivációja valamilyen fizikai aktivitást igénylő szabadidős vagy sporttevékenység gyakorlása (www.itthon.hu). A Magyarországra érkező külföldi vendégvadászok száma 2015-ben elérte a 25 000 főt. Természetesen a hazánkba érkező külföldi aktív turisták, vendégvadászok, mint mellett emelkedő tendenciát mutat a hazai kb 65 000 fő sportvadász belföldi vadászturisztikai aktivitása is. A hazánkban működő vadászatra jogosult szervezetek életében kisebb-nagyobb mértékben, némileg eltérő motivációktól vezérelve, de mindenhol jelen van a „bérvadászati szolgáltatás nyújtása”, a bérvadásztatás jelensége. Ezek a szervezetek értelemszerűen hazánk különböző földrajzi területein helyezkednek el, ebből adódóan más és más vadfajokkal gazdálkodhatnak, más és más vendégkörben pozícionálhatják bérvadászati szolgáltatásaikat, de igen eltérő képet mutatnak ezen szervezetek piaci, ügyfél-, vagy akár a kapcsolatorientáció tekintetében is. A cikk megvizsgálja a vadászati turizmus jelenlegi piaci trendjeinek alakulását Szabolcs-Szatmár-Bereg megye viszonylatában, illetve megpróbálja meghatározni a lehetséges fejlesztési irányokat.

Резюме. Полювання як туристична діяльність відповідно до класифікації ПАТ Модьор Турізмуш відноситься до категорії активного туризму, і тому це така форма туризму, в якій мотивацією поїздки туриста є практивування спортивної діяльності, що вимагає фізичної активності. Число іноземних туристів-мисливців, що відвідали Угорщину, у 2015 році досягла 25 000 осіб. Звичайно поряд з іноземними мисливцями, прибувшими до нас як активні туристи, зростаючу тенденцію показує активність вітчизняних близько 65 000 осіб спортивних мисливців. У житті вітчизняних організацій, що мають право на полювання, з’являється в тій чи іншій мірі залежно від мотивацій, явище послуг орендного полювання. Ці організації знаходяться на різних географічних територіях держави, виходячи з чого можуть займатися різними тваринами, позиціонують свої послуги у різних колах споживачів, але також показують різні картини щодо ринкової, клієнтської чи зв’язкової орієнтації. Стаття досліджує тенденції розвитку полювального туризму у Саболч-Сотмар-Берегській області, а також визначає можливі напрями розвитку.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2017/03/Limes2016_netre.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006463
Keywords: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye; vadászati turizmus; bérvadászati szolgáltatások; piaci trendek