Берегове часів Хрущова (1953–1964) - Вароді Наталія; Váradi Natália; Natalia Varadi (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Резюме. У роботі охарактеризовано політичне, економічне та соціальне становище Берегове хрущовської доби. Надається деталізований огляд життя в Береговому за часів радянської влади під проводом М. Хрущова, висвітлюються різні аспекти міського буття того часу – від політичних змін та економічних кампаній до культурного життя й побутових реалій місцевих мешканців, зокрема угорської громади. Окрім того, в роботі виділено роль ідеологічної роботи й підсумки перепису населення 1959 р. та наслідки грошової реформи 1961 р. В дослідженні приділено необхідну увагу темам будівництва житла, торгівлі, охорони здоров’я, освіти, не залишено осторонь прикордонні відносини. В часи М. Хрущова (1953–1964) в Береговому дедалі помітнішими стали ознаки політичного послаблення. Період правління М. Хрущова увійшов в історію Радянського Союзу та міста Берегового як епоха, протягом якої відбулися значні зміни в усіх сферах політичного, культурного, соціального та економічного життя. В епоху М. Хрущова демократичні прагнення змішувалися з бюрократичними, авторитарними традиціями та агітаторською політикою. Друга половина 1950-х рр. була періодом наростання інтенсивних змін у соціальній сфері Берегового. Партійно-державне керівництво намагалося поліпшити рівень життя та економічне становище. З цією метою було втілено численні постанови та реформи. Угорська національна меншина в регіоні зазнавала утисків і русифікації, незважаючи на деякі культурні поступки. Її права були серйозно обмежені, зокрема щодо освіти рідною мовою та культурного самовираження. Попри жорсткий контроль, угорська інтелігенція намагалася зберегти свою культурну ідентичність через літературу, мистецтво, освітні ініціативи. Радянська влада намагалася інтегрувати Закарпаття шляхом розвитку економічних та культурних зв’язків з іншими регіонами СРСР. Радянська пропаганда та ідеологічний контроль були дуже сильними в усіх сферах життя Берегового – економіці, політиці, культурі. Відзначалися численні свята з демонстраціями для прославлення режиму. Перспективним є порівняння ситуації в Береговому та інших закарпатських містах в окреслений період.

Abstract. The paper characterizes the political, economic, and social situation in Berehove during the Khrushchev era. It provides a detailed overview of life in Berehove during the Soviet rule under N. Khrushchev, highlighting various aspects of urban life at that time – from political changes and economic campaigns to cultural life and everyday realities of local residents, including the Hungarian community. Moreover, the work highlights the role of ideological work and the results of the 1959 population census and the consequences of the 1961 monetary reform. The study pays necessary attention to housing construction, trade, healthcare, education, and does not leave aside border relations. During the times of N. Khrushchev (1953–1964), signs of political relaxation became increasingly noticeable in Berehove. The period of N. Khrushchev’s rule went down in the history of the Soviet Union and the city of Berehove as an era during which significant changes took place in all spheres of political, cultural, social, and economic life. In the Khrushchev era, democratic aspirations mingled with bureaucratic, authoritarian traditions, and agitational policies. The second half of the 1950’s was a period of intensifying changes in the social sphere of Berehove. The party-state leadership sought to improve living standards and economic conditions. To this end, numerous resolutions and reforms were implemented. The Hungarian national minority in the region faced oppression and Russification, despite some cultural concessions. Their rights were seriously limited, particularly regarding education in their native language and cultural self-expression. Despite strict control, the Hungarian intelligentsia tried to preserve their cultural identity through literature, art, and educational initiatives. The Soviet authorities attempted to integrate Transcarpathia by developing economic and cultural ties with other regions of the USSR. Soviet propaganda and ideological control were very strong in all spheres of life in Berehove – economy, politics, culture. Numerous holidays with demonstrations were held to glorify the regime. A promising area for further research is a comparison of the situation in Berehove and other cities of Transcarpathia during the outlined period.
Berehove during the Khrushchev era (1953–1964)
Keywords: Берегове; Закарпаття; М. Хрущов; повсякдення; культура; ідеологічна робота; прикордонні відносини; періодичне видання