A nemzeti és lokális identitást meghatározó tényezők a kárpátaljai magyar közösségben - Hires-László Kornélia; Гіреш-Ласлов Корнелія; Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (PoliPrint Kft., 2008)
Hús-vér emberekkel készített irányított beszélgetések alapján megvizsgáltuk a kárpátaljai magyarság nemzeti és lokális identitásának egyes összetevőit. A rövid elemzés alapján elmondhatjuk, hogy a korábbi kérdőíves kutatások eredményei mélyinterjús módszerekkel is alátámaszthatók: a kárpátaljai magyarság identitása erős és államtól független; az általuk létrehozott haza-fogalom alatt Kárpátalját értik, és ezt a regionális kötődést erősíti a szülőföldhöz, gyakran a saját településhez való ragaszkodás. A magyarságtudat meghatározásában a különböző szimbólumokká formálódott elemeknek (az anyanyelv, a kultúra, a vallás, a közösen megélt történelem, a történelmi események ismerete, a mindennapok együtt megélt problémái) meghatározó, identitást formáló szerep jut.
https://mek.oszk.hu/07800/07809/07809.pdf
Keywords: Kárpátalja; magyar közösségek; nemzeti identitás; lokális identitás