Сучасні безпекові виклики країнам Центрально-Східної Європи в контексті лругої каденції президента США Д. Трампа - Тодоров Ігор; Todorov Ihor (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. В 2025 році США знову опинились під керівництвом Дональда Дж. Трампа, що відкриває новий етап трансформації трансатлантичної безпеки. Друга каденція Трампа супроводжується низкою політичних сигналів та практичних рішень, які можуть змінити баланс ризиків у Європі, зокрема у Центрально-Східному регіоні — Польщі, країнах Балтії, Чехії, Словаччині, Угорщині, Румунії та сусідніх державах. Ці держави опинилися в епіцентрі безпекових викликів, де поєднуються агресивна політика Росії, непевність щодо американських гарантій, залежність в енергетиці та вразливість до гібридних операцій. Вивчення впливу політики адміністрації Д.Трампа є необхідним для побудови надійних національних і колективних заходів стримування та адаптації. В сучасних наукових дослідженнях можна виокремити кілька груп загроз для країн Центрально-Східної Європи: військові/конвенційні загрози на тлі російської агресії проти України [6], гібридні та інформаційні операції [1], енергетична вразливість і «зброя енергоресурсів» [2], економічні, політичні та соціальні ризики [7]. Втім поки нема робіт присвячених безпеці країн ЦСЄ кріз призму сучасної політики США. Під час саміту НАТО в Гаазі в червені 2025 р. США підкреслювали підтримку Альянсу, зокрема — офіційні зустрічі демонстрували заяви щодо прихильності до Статті 5 Північноатлантичного договору, але на практиці адміністрація одночасно просувала підхід «поділу витрат» і добивалася значних підвищення внеску союзників. Спостерігалася тенденція до договірного підходу у відношенні до Росії у порівнянні з попередньою адміністрацією: зокрема — замороження введення нових санкцій у деяких випадках та прагнення до координації з ЄС перед діями, що може сповільнити швидку реакцію на агресивні кроки Москви. Це породжує занепокоєння у країнах ЦСЄ, котрі відчувають найбільший ризик від російської агресії [5]. Для країн південної Балтії та Польщі — які безпосередньо межують із РФ або її сателітами — це означає потребу в посиленні власних військових спроможностей. Збільшується стратегічна невизначеність щодо американської «мілітарної парасольки» в критичні моменти.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: безпека Центрально-Східної Європи; трансатлантична безпека; друга каденція Дональда Трампа; США та Європа