Az ókori görög matematika elemzése - Tar Bence Balázs; Тар Бенце-Балаж (Matematika és Informatika Tanszék, 2025)
Az ókori görög matematika kiemelkedő szerepet játszik a matematikatörténetben. Az ókori görögök munkássága olyan alapelveket teremtett meg, amelyek nélkülözhetetlenek és alapjaiban hozzájárultak a modern tudományok fejlődéséhez. A görög matematika nemcsak új matematikai ismereteket hozott, hanem megalapozta a tudományos gondolkodás módszertanát is, amely a deduktív logikára és a bizonyításokra épít. Munkám alapját a legfontosabb történeti források és elemzések képezik, amelyek a görög matematika módszertani és történeti feldolgozására összpontosítanak. A kutatás nehézségei között szerepel, hogy az ókori görög matematika forrásai széttagoltan és különböző formátumokban érhetők el. A legtöbb forrás papíralapú, ami nem teszi lehetővé a gyors és hatékony keresést, míg a digitálisan elérhető anyagok gyakran nem interaktívak, korlátozott kereshetőséggel rendelkeznek. Mindez megnehezíti a kutatók, diákok és érdeklődők számára az információk gyors elérését, ami akadályozza az ismeretek hatékony feldolgozását és felhasználását. A diplomamunka célja a görög matematika fejlődésének és legfontosabb eredményeinek átfogó bemutatása, valamint a digitális ismeretterjesztés elősegítése a téma szélesebb körű hozzáférhetősége érdekében. Kutatásom eredménye online formában válik elérhetővé a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola belső honlapján, ezzel segítve a téma iránt érdeklődőket és a jövőbeli kutatásokat.
Аналіз давньогрецької математики
Keywords: matematika; matematikatörténet; görög számírás; математика; iсторiї математики; Давньогрецька система числення