Зовнішня безпекова політика Королівства Іспанії - Костянтин Бісага; Марусинець Маріанна; Maruszinec Marianna; Marianna Marusynets (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Зовнішня політика Іспанії, як одна з ключових складових національної безпеки, формується під впливом глобалізаційних процесів, регіональних конфліктів, економічних і енергетичних інтересів, а також змін у міжнародних інституціях та системах безпеки. Завдання дослідження полягає у систематизації й аналізі наявних даних щодо зовнішньої політики Іспанії, включно з офіційними стратегічними документами, участю у міжнародних організаціях, таких як НАТО та ЄС, та її реакціями на нові глобальні виклики. Особливу увагу приділено оцінці ефективності цих заходів у контексті сучасних загроз, серед яких тероризм, кібербезпека, політична нестабільність у сусідніх регіонах, зростання геополітичної конкуренції та нелегальна міграція. Мета дослідження полягає у всебічному аналізі сучасної зовнішньої політики безпеки Королівства Іспанії, що є центральним елементом національної безпеки та міжнародної позиції держави. Актуальність дослідження зумовлена швидкими змінами у глобальній системі безпеки, появою нових загроз, зокрема кібернетичних атак і терористичних ризиків, а також зростанням регіональної нестабільності. Політика Іспанії, реалізована через її участь у НАТО, Європейському Союзі та інших міжнародних організаціях, спрямована на захист національних інтересів, підтримку миру та стабільності у стратегічно важливих регіонах, таких як Північна Африка та Латинська Америка. Дослідження дозволяє оцінити, наскільки стратегічні пріоритети країни відповідають сучасним викликам, а також порівняти національний підхід Іспанії з політиками інших європейських держав.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: Королівство Іспанія; політика безпеки; зовнішня політика