Erdély turizmusa - Berghauer Sándor; Бергхауер Олександр (Termini Egyesület-II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
Romániában a nemzetközi turistaérkezések száma az utóbbi két évtizedben több mint a duplájára nőtt, a növekedés átlagosan évi 4,8%-ot tett ki. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az országból kiutazók száma ennél is jóval magasabb, ami összefügg a román munkaképes korú lakosság európai munkavállalási célú mobilitásával. Az ország turisztikai adottságai rendkívül jónak mondhatók, hiszen a kárpáti, a dunai és a fekete-tengeri térség változatosságát egyszerre kínálja. Valójában viszont széleskörűen csak a Kárpátok vonulata áll a turizmus rendelkezésére. Nem véletlen tehát, hogy Erdély idegenforgalmi jelentősége országos viszonylatban is kiemelten nagy. A konkrétabb jellemzés előtt hangsúlyozni kell, hogy az ország jelenlegi turisztikai-közigazgatási felosztása nem az általunk is alkalmazott történelmi tájegységek területi lefedettségét követi.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/08/karpat_medence_foldrajza_e-kiadvany.pdf
Keywords: Erdély; turizmus; Székelyföld; Szászföld