Az olmützi alkotmány kihirdetése az Ungvári kerületben (1849. november–december) - Molnár Ferenc; Молнар Федір; Molnar Fedir (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-«RIK-U» Kiadó, 2016)
A bécsi kormányra 1849 őszén a magyarországi államszervezet átszervezésének feladata várt az olmützi alkotmányban megjelölt általános elvek alapján. 1849 novemberére a magyarországi törzsterületeket öt nagy katonai kerületre osztották. Ezek között szerepelt a Kassai Katonai Kerület, amely a Kassai, a Lőcsei és az Ungvári Polgári Kerület felett gyakorolt joghatóságot. Az Ungvári Kerület négy északkelet-magyarországi megyét (Ung, Bereg, Ugocsa és Máramaros) foglalt magába, kiterjedése nagyjából a mai értelemben vett Kárpátalja területét fedte le. Az alábbiakban öt, eddig publikálatlan sajtóközlemény kerül kiadásra, melyek az olmützi alkotmány nagyszőlősi, ungvári, munkácsi és máramarosszigeti nyilvános kihirdetéseiről, illetve a helyi közhangulatról adnak hírt.

Резюме. Восени 1849 року віденська влада повинна була виконати в Угорщині адміністративну реорганізацію відповідно до вимог Оломоуцької конституції. У листопаді 1849 року територія Угорщини була поділена на п’ять військових округів. Один із них був Кошицький військовий округ, що здійсняв юрисдикцію над Кошицьким, Левочським й Ужгородським цивільними округами. До Ужгородського округу входили комітати північно-східної Угорщини (Унґ, Береґ, Уґоча та Мараморош), площа регіону поширювалася майже на всю територію сучасної Закарпатської області. У статті подано п’ять раніше неопублікованих прес-релізів, у яких подано інформацію про оголошення Оломоуцької конституції у місті Виноградові, Ужгороді, Мукачеві та Марамарошсігеті, а також про настрої суспільства.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2017/03/Limes2016_netre.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006463
Keywords: olmützi alkotmány; magyarországi államszervezet; Ungvári Kerület; bécsi kormány