Az utókor emlékezete - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-Grafika Kiadó, 2015)
Az európai kontinens hatalmi politikáját a XX. században két helyi konfliktussal induló, majd világméretűvé nőtt háború rajzolta át. Az 1914–18 között dúlt világégés eseményei száz évvel ezelőtt kezdődtek, mégsem mondható el, hogy mindent tudunk róla, s részrehajlás nélkül vagyunk képesek tárgyalni vagy közvetíteni akár az események és folyamatok tényanyagát, akár azok következményeit. Utóbbiak között bizonyosan ott szerepel az a körülmény, hogy ez a háború vetett véget Kelet-Közép- vagy Köztes-Európában a birodalmak korának, s adott lehetőséget egyes népek számára a nemzetállam létrehozására, míg másoknak – mint például a szlovákoknak, horvátoknak, szlovéneknek, macedónoknak és az ukránoknak – nem sikerült a saját független állam létrehozása. A tanulmányban azt tárjuk fel, mit és hogyan közvetítenek a nagy háború tematikájából az ukrán és orosz történelemdidaktikai irodalomban és iskolai történelemtankönyvekben.

Abstract. In the 20th century is two wars started as a local conflict had escalated into a worldwide war and changed power policy of the European continent. The 1914–1918 world cataclysms began a hundred years ago but it still cannot be claimed that we know everything about them, and we are able to negotiate or convey – without any bias – either the facts of events and their processes or their consequences. Among the latter is certainly the fact that this war put an end to the age of empires in East Central Europe or Mid-Europe thus giving opportunity to some people to create their nation states. However, others – like the Slovaks, Croats, Slovenes, Macedonians and the Ukrainians – failed to create their own independent state. The present study reveals what is mediated about the Great War and how it is interpreted in the Ukrainian and Russian historical and didactic literature as well as school history textbooks.

Резюме. У ХХ столітті політику сили на Європейському континенті перефарбували дві війни, які почалися із регіональних конфліктів, а потім переросли у світову кризу. 100 років тому почалося перша світова війна, що відбувалася у 1914–1918 рр., але навіть сьогодні не все знаємо про цю війну, не можемо об’єктивно передати минуле чи дискутувати про події та їх наслідки. На це впливають різні обставини, серед них те, що після згаданої війни завершилася епоха імперій у регіоні східно-середньої-Європи. Для деяких народів заснування власної держави стало реальністю, а інші народи – словаки, хорвати, словени, македонці та українці – були позбавлені цієї можливості. У статті розкрито зміст і методику тлумачення тематики про першу світову війну в українських та російських підручниках історії та в історико-дидактичній літературі.
Az első világháború problematikája az ukrán és az orosz történelemtankönyvekben és a szakdidaktikai irodalomban
Пам’ять нащадків. Проблематика Першої світової війни в українських і російських підручниках історії та у фаховій дидактичній літературі
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00000563
https://kmf.uz.ua/hu/kiadvanyaink/acta-academieae-beregsasiensis-2015-xiv-evfolyam/
Keywords: első világháború; kollektív emlékezet; történelemtankönyv