Гідрогеологічні індикатори напружено-деформованого стану сейсмогенеруючого регіону - Ігнатишин Адальберт; Ignatyshin Adalbert; Ігнатишин Моніка; Ignatyshin Monika; Ігнатишин Василь; Ihnatisin Vaszil; Ignatyshin Vasil; Іжак Тібор; Izsák Tibor; Izhak Tibor (ScientificWorld-NetAkhatAV, 2022)
Резюме. Актуальність дослідження геофізичних процесів та гідрогеологічного стану Закарпатського внутрішнього прогину викликана насамперед сейсмонебезпечністю досліджуваного регіону. Необхідно відмітити, що на території Закарпаття, яке охоплює цей прогин, щорічно реєструються десятки землетрусів різного енергетичного класу в тому числі декілька сильніших відчутних підземних поштовхів. Спостерігається певна періодичність сейсмічної активізації в Закарпатському внутрішньому прогині, яка супроводжується періодами сейсмічного затишшя тривалістю декілька років. Тому важливо вивчати сейсмічний стан регіону, проводити моніторинг геофізичних полів в періоди аномальних сучасних горизонтальних рухів кори. Дослідження параметрів геофізичних полів: магнітного поля, електромагнітної емісії, радіоактивного фону, вивчення варіацій параметрів гідрогеологічного та метеорологічного стану в минулі періоди відмітили певні аспекти сейсмотектонічних процесів в регіоні.
Hydrogeological indicators of stress-deformed state of seismogenerating region
Keywords: гідрогеологічний стан; сейсмогенеруючий регіон; Закарпаття