Інноваційний проект «Європейська модель школи з угорською мовою навчання» - Пушкарьова Тамара; Tamara Pushkarova (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Проаналізовано інноваційний проект «Європейська модель школи з угорською мовою навчання» спрямований на створення ефективної інтегративної моделі навчання, комфортної для здобувачів освіти, з метою забезпечення її якості для представників угорської національної меншини у процесі реформування української школи. Проектом передбачено підвищити рівень якості навчання української мови, математики, інших предметів з широким використанням цифрових технологій і діджиталізації освітнього середовища. З урахуванням цих реалій буде розроблено й обґрунтовано науково-методичне забезпечення реалізації освітньої інтегративної моделі в закладах з угорською мовою навчання й експериментально перевірено його доцільність, ефективність, результативність в освітньому процесі. Проєктом передбачається широке громадське обговорення проміжних і кінцевих результатів роботи, дидактичної доцільності, компетентнісного потенціалу, соціальної та педагогічної значущості його проміжних та кінцевих результатів, визначення умов ефективності його впровадження з урахуванням особливостей закладів загальної середньої освіти з угорською мовою навчання.

Abstract. The innovative project "European model of school with Hungarian language instruction" has been analyzed with the aim of creating an effective integrative learning model that is comfortable for learners and ensuring its quality for representatives of the Hungarian national minority in the process of reforming Ukrainian schools. The project envisages raising the level of quality of education in the Ukrainian language, mathematics, and other subjects through the wide use of digital technologies and digitization of the educational environment. Taking into account these realities, scientific and methodological support for the implementation of the educational integrative model in institutions with Hungarian language instruction will be developed and justified, and its appropriateness, effectiveness, and results will be experimentally verified in the educational process. The project involves broad public discussion of the intermediate and final results of the work, didactic expediency, competency potential, social and pedagogical significance of its intermediate and final results, and determination of the conditions for its effectiveness in implementation, taking into account the peculiarities of institutions of general secondary education with Hungarian language instruction.
Innovative project «European model of school with hungarian language instruction»
Keywords: модернізації змісту освіти; українська школа; інноваційний проект