A Kárpát-medence növényföldrajza - Kohut Erzsébet; Когут Ержебет; Kohut Erzsebet; Andrik Éva; Андрик Єва; Eva Andrik (Termini Egyesület-II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
A Kárpát-medence életföldrajzi helyzetét két alapvető körülmény határozza meg. Szinte minden oldalról magashegységek veszik körül, s ez meghatározza a flóra fajösszetételét a térségben. A magas hegyek egyrészt útvonalként szolgálnak, másrészt korlátozzák és megszűrik a növényfajok szétterjedését, izoláló hatásukkal azonban azt is lehetővé teszik, hogy az itt megtelepedő fajok és együtteseik a továbbiakban a maguk önálló evolúciós útját járják, ilyenképpen növelve az őshonos vagy endemikus fajok számát. Európa különféle éghajlati zónái a Kárpát-medencében érnek véget, illetve itt keresztezik egymást. A terület a közép-európai lomberdőzóna és a kontinentális erdőssztyepp öv határán fekszik, ennek megfelelően kistájai meglehetősen különböző arculatúak. Az egyedi sajátosságú tájak mozaikos változatosságát a növényfajok sokfélesége tükrözi, egyaránt előfordulnak itt nagy elterjedésű európai vagy eurázsiai fajok, és az elterjedésük határán élő növények is.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/08/karpat_medence_foldrajza_e-kiadvany.pdf
Keywords: növényföldrajz; Kárpát-medence; flóraelemek; endemikus fajok