A donbászi munkaszolgálat a kígyósi túlélők emlékezetében - Baráth Viktória (PoliPrint Kft., 2009)
A tanulmány a donbászi munkaszolgálatról szól a kígyósi elhurcoltak emlékezései alapján. Fő forrását a kígyósi túlélők képezték, akikkel egységes kérdések alapján összeállított mélyinterjút készítettünk a korabeli események történéseiről, valamint a munkában a rendelkezésre álló szakirodalom is megtalálható. Az első részében az 1944-es eseményeket, főleg a rendszerváltás utáni időszakot taglaljuk, amelyben részletesen kitérünk a szovjetrendszer kiépítésére, s annak negatív hatására a kárpátaljai magyarságra vonatkozóan. Munkánk fő részét képezi a második rész, amelyben a kígyósi szemtanúk visszaemlékezései alapján vizsgáltuk meg a donbászi események történéseit, magát a deportálás körülményeit, a lágerben töltött időt, s a hazatérés utáni beilleszkedésüket. Az utolsó kérdésben pedig a túlélők jövőképére mutattunk rá, hogy ők hogyan is látják a kárpátaljai magyarság ügyét, a fennmaradás esélyeit. Elmondható, hogy a kutatás elérte a célját, hiszen sikerült hiteles képet kapni a szovjet hatalom magyarellenes politikájáról.

Резюме. Темою роботи ми обрали дослідження пам’яті подій насильницьких переселень громадян с. Кідьош на примусові роботи в Донбас. Джерелом моїх досліджень послужили розповіді осіб, які повернулися із заслання методом анкетування та інтерв’ю. В першому розділі роботи йдеться про події 1944 року, тобто про наслідки зміни влади, розбудову рядянської системи та її негативний вплив на життя угорців на Закарпатті. В основній частині роботи йдеться про фактичні історичні події, про обставини депортації, час проведений в лагерях та про адаптацію в суспільство після повернення додому. На основі опитування ми визначили картину того, як вони бачать в перспективі справу угорців на Закарпатті, про можливості збереження угорської меншини в середовищі української більшості. В результаті можна ствердити, що дослідження досягло своєї мети і ми змогли відтворити дійсну картину про антиугорську політику рядянського уряду.
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta2009_1.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/123857
Keywords: donbászi munkaszolgálat; szovjetrendszer; kígyósi túlélők; Kárpátalja