Стан молочної галузі України: виклики, перспективи та напрями інноваційного розвитку - Наталія Скопенко; Szkopenko N.; Skopenko N.; Ірина Северина; Szeverina I.; Severyna I.; Микола Вознюк; Voznyuk M.; Vozniuk M. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Ринок молока та молочної продукції в Україні залишається ключовим елементом національної продовольчої безпеки. Забезпечення населення молочними продуктами високої якості є важливою умовою збереження здоров’я нації. Метою даного дослідження є всебічне вивчення поточного стану, основних тенденцій і перспектив розвитку ринку молока та молочних продуктів в Україні, а також ідентифікація інноваційних напрямків діяльності молокопереробних підприємств для забезпечення їх конкурентоспроможності. Предметом дослідження виступає сукупність економічних відносин і управлінських рішень, що формують стратегії функціонування та розвитку підприємств молочної промисловості.Методологія дослідження ґрунтується на системному, факторному та порівняльному підходах, що дозволило оцінити динаміку виробництва молочної продукції, зовнішньоекономічні орієнтири та напрями інноваційного розвитку. Виявлено, що функціонування підприємств молочної галузі ускладнюється нестабільністю сировинної бази, коливанням цін, високим рівнем конкуренції та негативним впливом воєнних дій на виробничі потужності й логістичні ланцюги. Підкреслено, що стійкий розвиток забезпечується впровадженням інноваційних технологій, модернізацією виробничих потужностей, розширенням асортименту продукції з високою доданою вартістю та активізацією експортної діяльності. Простежується тенденція до зростання кількості підприємств, що орієнтуються на інновації та дотримання міжнародних стандартів якості.Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх застосування підприємствами для формування стратегій розвитку, органами державного управління –для вдосконалення інструментів підтримки агропромислового комплексу. У висновках наголошено, що забезпечення ефективного розвитку підприємств молочної галузі потребує системного поєднання ринкових механізмів та державного регулювання, стабілізації сировинної бази, залучення інвестицій і підтримки інноваційних проєктів, а формування стратегій розвитку можливе лише за умов врахування глобальних викликів та інтеграційних процесів.

A tej és tejtermékek piaca Ukrajnában továbbra is kulcsfontosságú eleme a nemzeti élelmezésbiztonságnak. A lakosság magas minőségű tejtermékekkel való ellátása fontos feltétele a nemzet egészségének megőrzésének. A jelen tanulmány célja a tej-és tejtermékek piacának jelenlegi helyzetének, főbb tendenciáinak és fejlődési kilátásainak átfogó vizsgálata Ukrajnában, valamint a tejfeldolgozó vállalkozások versenyképességének biztosítását szolgáló innovatív tevékenységi irányok azonosítása. A kutatás tárgya az a gazdasági kapcsolatok és vezetői döntések összessége, amelyek a tejipari vállalkozások működési és fejlesztési stratégiáit alakítják.A kutatás módszertana szisztematikus, tényezőalapú és összehasonlító megközelítéseken alapul, ami lehetővé tette a tejtermékek gyártásának dinamikájának, a külgazdasági orientációknak és az innovatív fejlesztés irányainak értékelését.Megállapítást nyert, hogy a tejipari vállalkozások működését a nyersanyag-bázis instabilitása, az áringadozások, a magas versenynyomás, valamint a háborús cselekmények termelési kapacitásokra és logisztikai láncokra gyakorolt kedvezőtlen hatása egyaránt nehezíti. Kiemelésre került, hogy a fenntartható fejlődést az innovatív technológiák bevezetése, a termelőkapacitások modernizációja, a magas hozzáadott értékű termékek választékának bővítése, valamint az exporttevékenység élénkítése biztosítja. Megfigyelhető a tendencia, hogy növekszik azon vállalkozások száma, amelyek az innovációra és a nemzetközi minőségi standardok betartására helyezik a hangsúlyt.A kapott eredmények gyakorlati jelentősége abban rejlik, hogy azokat a vállalkozások felhasználhatják fejlesztési stratégiáik kialakításához, míg az állami irányító szervek az agrár-ipari komplexum támogatási eszközeinek fejlesztésére alkalmazhatják.A következtetések hangsúlyozzák, hogy a tejipari vállalkozások hatékony fejlődésének biztosítása a piaci mechanizmusok és az állami szabályozás rendszerszintű összehangolását, a nyersanyag-bázis stabilizálását, az investíciók bevonását, valamint az innovációs projektek támogatását igényli. A fejlődési stratégiák kialakítása pedig csak akkor lehetséges, ha figyelembe veszik a globális kihívásokat és az integrációs folyamatokat.

Abstract. The dairy and milk products market in Ukraine remains a key component of national food security. Ensuring access to high-quality dairy products is crucial for maintaining publichealth. The purpose of this study is to comprehensively examine the current state, key trends, and development prospects of the milk and dairy market in Ukraine, as well as to identify innovative directions for the activities of dairy processing enterprises to enhance their competitiveness.The subject of the study is the set of economic relations and managerial decisions that shape the strategies of functioning and development within the dairy industry.The research methodology is based on systematic, factor, and comparative approaches, which made it possible to evaluateproduction dynamics, foreign trade orientations, and innovation-driven development. The findings reveal that the operation of dairy enterprises is complicated by instability in the raw material base, price fluctuations, intense market competition, and the negative impact of military actions on production capacities and logistics chains. The study emphasizes that sustainable development in the sector depends on the implementation of innovative technologies, modernization of production facilities, diversification of high-value-added products, and increased export activity. A clear trend is observed toward the growth of enterprises focused on innovation and compliance with international quality standards.The practical significance of the results lies in their applicability for enterprise-level strategy development and for public authorities seekingto improve support tools for the agro-industrial sector.The conclusions highlight that the effective development of the dairy industry requires a systemic combination of market mechanisms and state regulation, stabilization of the raw material base, attraction of investment, and support for innovation projects. Strategic planning must also take into account global challenges and integration processes.
Az ukrán tejipar helyzete: kihívások, kilátások és innovatív fejlesztési irányok
Current State of Ukraine’s Dairy Industry: Challenges, Opportunities and Strategic Directions of Innovative Development
Весь випуск: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/11
Keywords: молокопереробна промисловість; молочна галузь; інновації; фактори впливу; тенденції розвитку; динаміка виробництва