A hagyományos magyar viselet Ugocsában - Kész Barnabás; Кейс Борнобаш (Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége, 2024)
Az ugocsai hagyományos ruházat, főleg az idős emberek esetében (a színes nagydobronyi viselet kivételével) visszafogott, egyszerű volt, de annál több archaikus elemet tartalmazott. Mivel a 20. század derekára Kárpátalján is végbement a kivetkőzés, ezen a téren különösen nehéz az adatgyűjtés. Összességében a vidék magyar népviselete a magyarság viseletegészének szerves részét képezi, mégis fellehetőek benne bizonyos helyi sajátosságok. A helyi népviselet jellegzetes elemei a házilag szőtt kendervászon gatya, ing, pendely, a később elterjedt csizmanadrág, ujjas, rékli, lajbi voltak. Falvanként változott a kalap formája, a nők pedig főkötővel, fejkendővel kötötték be a fejüket. Mindkét nem előszeretettel viselt kötőt, surcot. A kemény szárú vagy ráncos csizma egy emberöltőn át kiszolgálta gazdáját. Vidékünkről terjedt tovább az Alföld irányában a guba, a parasztemberek jellegzetes téli viselete. A guba mellett a bocskorok jelenléte és különféle típusai is bizonyítják a helyi magyarság kapcsolatait a szomszédos ruszin, szlovák, román lakossággal. Az etnikailag színes Ugocsában a magyarok a férfiak bajuszviselete és pipázási szokása mellett tradicionális öltözékükkel fejezték ki nemzeti hovatartozásukat. Elődeink népviselete a magyar tárgyi műveltség értékes részét képezi, ezért kötelességünk megőrizni azt utódaink számára.
Keywords: Ugocsa; hagyományos magyar viselet; viselettörténet; kárpátaljai magyar népviselet