A modernizáció kezdetén: a város a dualizmus korában - Braun László; Браун Ласло; Laszlo Braun (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A szabadságharc után a város gyors növekedésnek indult. A népesedési adatokból kitűnik, hogy a város lakossága harmincévenként szinte megkétszereződött. Beregszász fejlődését nagymértékben meghatározta a hivatali intézmények összpontosítása és kiépülése. A város nemcsak a környékre gyakorolt hatást, hanem megyeközpont is volt, sőt három megyére – Ung, Ugocsa, Bereg – kiterjedő központi hivatalokkal rendelkezett. Beregszász közigazgatási intézményei, annak vezetősége, hivatalnoki kara a város felső, illetve középrétegéhez tartoztak. Több ipari létesítmény is megalakult, elsősorban az 1890-es évektől, de jelentős iparral nem rendelkezett a város, így a művelt polgárságot inkább a hivatalnokok, tanárok, orvosok alkották, mintsem gyárosok vagy nagykereskedők.
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00014266
Keywords: Beregszász; a dualizmus kora; modernizáció; mezőgazdaság; közegészségügy