Хмарнi технологiї як альтернатива програмному забезпеченню у шкiльному курсi iнформатики - Мирослава Глебена; Марiя Ломага (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
Резюме. Сучасний свiт характеризується динамiчним розвитком iнформацiйних технологiй. Це накладає вiдбиток на всi вiхи життєдiяльностi людини i, в першу чергу, змiни вiдчутнi в освiтнiй сферi. Беручи до уваги об’єкт дослiдження, модифiкацiя зачiпає змiст шкiльного предмету «Iнформатика» та окремих дисциплiн, пов’язаних з розширеним вивченням iнформатики в ЗВО. Вимога навчати майбутнє поколiння роботи iз сучасними iнформацiйними технологiями змушує вчителiв iнформатики i не тiльки їх стикатися iз наступними проблемами – застарiлою технiкою, вiдсутнiстю вiдповiдного методичного забезпечення, що закономiрно потребує додаткових зусиль для пiдготовки до занять. Зокрема, шкiльний курс iнформатики передбачає вивчення основ 3D моделювання, створення i обробку вiдео та аудiо файлiв, а вiдповiдне програмне забезпечення, призначене для цього, потребує достатньо великого об’єму пам’ятi. Слiд враховувати також вимогу працювати з вiльно поширюваним або лiцензiйним програмним забезпеченням. Однак в сучасних умовах через брак коштiв бiльшiсть шкiл не в змозi закупити лiцензiю для використання потрiбних програм.
Keywords: хмарні технології; інформатика; інформаційні технології