Adalékok Ungvár városának rendvédelmi történetéhez 1890–1914 között - Varga Róbert; Варга Роберт (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2021)
Ungvár városának rendvédelmi feladatait a területén működő városi rendőrség látta el. Feladatuk közé tartozott a városi rendeletek betartatása, általános közrend fenntartása, valamint a lakossági bejelentések kivizsgálása. A szervezetnek minden olyan üggyel foglalkoznia kellett, amely érintette a várost. Mivel a városnak kellett fenntartania a testületet, így a polgármester személyesen utasíthatta a rendőrkapitányt egy-egy ügy kivizsgálására. Tanulmányomban levéltári források segítségével szeretném ismertetni, hogy 1890–1914 között milyen típusú ügyekkel kellett foglalkoznia az ungvári rendőrségnek. Ezekből először is azt láthatjuk, hogy a lakosságot mely problémák érintették. Másodszor, hogy a rendőrség milyen hatékonyan tudta megoldani a bejelentéseket.

Abstract. Additions to the law enforcement histoty of Uzhhorod between 1890–1914. The law enforcement tasks of the city of Uzhhorod, were performed by the city police. Their duties included: maintaining compliance with city regulations, maintaning public order, investigation of general and public reports, retail annoucement. The organization dealt with the affairs of the city. The city had to maintain the staff. The mayor instructed the police captain to investigate the cases. In my studies, I want to describe with the help of archival sources the affairs of the Uzhhorod police between 1890–1914. This shows what problems the population had and how effectively the police were able to deal with the reports.

Резюме. Доповнення до правоохоронної історії Ужгорода між 1890–1914 роками. В Ужгороді правоохоранні завдання виконувала міська поліція. Ці були один у їхні обов’язки входило: дотримання міських норм, підтримання громадського порядку, дослідження звіту про поздрібну торгівлю. Організації потрібно було розбиратися з усіма питаннями, які торннулися міста. У місті довелося підтримувати правління, тому це міський голова доручив капітану поліції, розслідувати справи. У своїх дослідженнях я хочу описати справи ужгородскої міліції між 1890 та 1914 роками з архівних джерел. Це покаже, які проблеми у населення та наскільки есрективно поліція змогла впоратись із повідомленнями.
Additions to the Law Enforcement History of Uzhhorod Between 1890–1914
Доповнення до правоохоронної історії Ужгорода між 1890–1914 роками
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/04/limes-2021-issue-viii_2021-12-30.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009320
Keywords: rendőr; rendőrkapitány; Ungvár; kocsma; rendbontás; polgármester