A Nagydobronyi kistérség roma lakossága demográfiai mutatóinak jellemzése - Jávorszky Dániel; Яворський Даниел (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2024)
Évfolyammunkám témájául a Nagydobronyi kistérség roma népessége demográfiai mutatóinak jellemzését választottam. A Nagydobronyi kistérség egyik problémaköre a roma népesség valós száma ismeretének hiánya, ami a halmozottan hátrányos helyzetükből ered. E kérdéskör nap mint nap felmerül a nagypolitika, a tudományos kutatás, a média témái között. A számtalan állami és egyházi kezdeményezés ellenére a cigány népesség helyzetében jelentős változások nem következtek be, társadalmi integrációjuk nehézkes, a probléma továbbra is fennáll. A kistérséghez tartozó falvak lakossága hosszú ideje küzd a munkahelyek hiányával, az ingatlanok elértéktelenedésével. Mindez elindította a migrációs folyamatokat. Ehhez társul a 2014. márciusában kezdődött Kelet-Ukrajnai konfliktus, valamint a 2022. február 24-én kitört háború, aminek következtében nagymértékben megnövekedett a kivándorló személyek száma. Egyre elterjedtebb, hogy az üresen álló portákat roma családok vásárolják meg. Az így kialakult helyzet az etnikai összetétel megváltozását hozza maga után. Ezért kutatásom témája aktuális, hiszen országos szinten gondot jelent a cigányság számának a valós adatokhoz közelítő meghatározása. Ezekhez társul, hogy utolsó hivatalos népszámlálás Ukrajnában 2001-ben volt, ezért nincsenek friss adatok a kistérség népességéről, azon belül a roma lakosságról. Másrészről a népszámlálási adatok önbevalláson alapulnak, és a magukat romának vallók aránya a valós számnak mindössze harmadát-negyedét teszi ki. Emiatt a népszámlálásokat csak fenntartásokkal lehet kezelni a roma lakosság vizsgálata során. A tudományos munkák is nagyrészt a népszámlálási adatokat veszik figyelembe. Munkám egyik fontos céljának ezért települési szintű önálló adatbázis létrehozását tűztem ki, rávilágítva a kistérség roma népességének demográfiai mutatóira, megvizsgálva a roma népesség születési és halálozási rátáját, természetes szaporulatát, továbbá vallás szerinti összetételét és családszerkezetét. A kistérség roma lakosságának demográfiai felméréséhez, vagyis a cigányság helyzetében történő létszámbeli változásokat, etnikai földrajzi elemzéssel és terepi megfigyelés módszerével szeretném elvégezni.
Дослідження демографічних показників ромського населення Великодобронської ТГ
Keywords: Nagydobronyi kistérség; roma lakosság; demográfia; ромське населення; Великодобронська ТГ; демографія