Gazdasági térszerkezet-elemzés: fókuszban Nagy-Britannia - Sallai Krisztina; Makszim Györgyné Nagy Tímea; Максим Дьердьне Надь Т. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
A gazdasági térszerkezet iránti ismeretek igénye az elmúlt évtizedekben sokat nőtt. Köszönhető ez az Európai Gazdasági Közösségek létrejöttének, illetve a világszerte tapasztalható területszervezéseknek. Ezt az érdeklődést mutatja, hogy már egyre több egyetem, kutatóintézet és tudományos társaság helyezi ezt a szakterületet vizsgálatainak középpontjába. A kutató munkánk fő célja Nagy-Britannia főbb makro-szintű gazdasági és társadalmi folyamatainak, illetve az azt befolyásoló tényezőknek az elemzése. Kutató munkánk során többek között az Egyesült Királyság által üzemeltetett és fenntartott állami internetes adatbázisok szekunder adataival dolgoztunk. Az online adatbázisok közül kiemelhető az Office for National Statistics (ONS) oldal, mely statisztikai kimutatásokat készít, illetve a Migration Watch UK, amely a migrációs folyamatokról szolgáltat adatokat. Úgy gondoljuk, hogy ez a téma napjainkban is igen időszerű, hiszen az utóbbi években a Brexit keltette hullám sokaknak fordította az érdeklődését a brit nemzet sorsa felé. Nagy-Britannia mindhárom országának népessége növekedést mutatott a 2011 és 2021-es népszámlálás között. A legnagyobb népességnövekedés Angliában volt, ahol 2011-hez képest mintegy 3.429.000. fővel nőtt a népesség, ami 6,5 százalékos növekedést jelent. Anglia népességének kiugró szintű növekedése Waleshez és Skóciához képest a főképp Angliába bevándorló munkásoknak és azok családtagjainak köszönhető. A termékenységi ráta 2012 óta csökken és jelenleg 1,61, így az 1990-es évek óta a nettó migráció a népességváltozás fő mozgatórugója. 2001 óta az éves átlagos népességnövekedés 84%-a a bevándorlásnak köszönhető, de a hatás térben egyenlőtlenül oszlik el. A főváros teljes 9 milliós lakosságából ma már 5 milliót, azaz körülbelül 55%-ot a bevándorlók tesznek ki. Összeségében elmondható és statisztikailag is kimutatható, hogy a szigetország gazdaságában szignifikáns, pozitív irányú, szoros összefügés mutatható ki a bevándorlók letelepedésének célállomása és a gazdasági fejlettség között. Nagy-Britannia gazdaságának “jót tesznek”, pozitív irányban befolyásolják a nagy létszámú, szakképzett gazdasági betelepültek.

Abstract. The demand for knowledge about the economic spatial structure has increased a lot in recent decades. This is thanks to the establishment of the European Economic Communities and the territorial organizations experienced worldwide. This interest is shown by the fact that more and more universities, research institutes and scientific societies are putting this field at the center of their investigations. The main goal of the research work is to analyze the main macro-level economic and social processes in Great Britain and the factors that influence them. During the research work, secondary data from state internet databases operated and maintained by the United Kingdom. Among the online databases, the Office for National Statistics (ONS) site, which prepares statistical reports, and Migration Watch UK, which provides data on migration processes, can be highlighted. The given topic is very timely even today, since in recent years the wave caused by Brexit has turned many people's interest towards the fate of the British nation. All three countries in Great Britain showed population growth between the 2011 and 2021 censuses. The highest percentage increase was in England where the population increased by 3.4 million, a rise of 6.5% between 2011 and 2021. The exceptional increase in the population of England compared to Wales and Scotland is mainly due to workers immigrating to England and their family members. The fertility rate has been decreasing since 2012 and is currently 1.61, so net migration has been the main driver of population change since the 1990s. Since 2001, 84% of the average annual population growth is due to immigration, but the effect is unevenly distributed in space. Immigrants now make up 5 million of the capital's total population of 9 million, i.e. approximately 55%. Overall, it can be said and statistically demonstrated that in the economy of the island nation, a significant, positive, close connection can be shown between the destination of immigrants' settlement and economic development. Great Britain's economy is "doing good" and influenced in a positive direction by the large number of qualified economic residents.

Резюме. Попит на знання про економічну просторову структуру значно зріс за останні десятиліття. Це сталося завдяки створенню Європейських економічних співтовариств і територіальних організацій, відомих у всьому світі. Інтерес до даної теми демонструє той факт, що все більше університетів, науково-дослідних інститутів і наукових товариств ставлять цю сферу в центр своїх досліджень. Метою даної дослідницької роботи є аналіз основних економічних і соціальних процесів на макрорівні у Великій Британії та факторів, що на них впливають. Під час дослідження були використані вторинні дані з державних інтернет-баз даних, якими керує та підтримує Сполучене Королівство. Серед онлайн-баз даних використано сайти Office for National Statistics (ONS), який готує статистичні звіти, і Migration Watch UK, який надає дані про міграційні процеси. Тема є дуже актуальною навіть сьогодні, оскільки в останні роки хвиля, викликана Brexit, перевернула інтерес багатьох людей до долі британської нації. Усі три країни Великої Британії показали зростання населення між переписами 2011 та 2021 років. Найбільший відсоток зростання було в Англії, де населення зросло на 3,4 мільйона, тобто на 6,5% між 2011 і 2021 роками. Виняткове збільшення населення Англії порівняно з Уельсом і Шотландією в основному пов’язане з імміграцією працівників до Англії та членів їхніх сімей. Коефіцієнт народжуваності знижується з 2012 року і на даний момент становить 1,61, тому чиста міграція є основним фактором зміни чисельності населення з 1990-х років. З 2001 року 84% середньорічного приросту населення припадає на імміграцію, але ефект розподіляється в просторі нерівномірно. Зараз іммігранти становлять 5 мільйонів із 9 мільйонів населення столиці, тобто приблизно 55%. Загалом можна сказати та статистично продемонструвати, що в економіці острівної держави існує значний, позитивний, тісний зв’язок між місцем призначення іммігрантів та економічним розвитком. Економіка Великої Британії «працює добре», і на неї позитивно впливає велика кількість кваліфікованих економічних резидентів.
Аналіз економічної просторової структури: фокус на Великобританію
Economic spatial structure analysis: focus on Great Britain
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/4
Keywords: Nagy-Britannia; migráció; gazdaság; világgagazdaság; fejlődés