Євроатлантична інтеграція України як фактор трансформації системи європейської безпеки - Ілля Тягур; Мелеганич Ганна; Melehanych Hanna (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Проблематика забезпечення безпеки в сучасній Європі набуває особливої актуальності в умовах геополітичної нестабільності, спричиненої агресивною політикою росії. Традиційна архітектура європейської безпеки, сформована після завершення «холодної війни», виявилася неефективною перед новими викликами. У цьому контексті особливе значення має євроатлантична інтеграція України як чинник не лише зміцнення національної обороноздатності, а й переформатування всієї системи безпеки на континенті. Мета дослідження – визначити вплив процесів євроатлантичної інтеграції України на трансформацію системи європейської безпеки, а також обґрунтувати стратегічну роль України в оновленій архітектурі безпеки. Актуальність теми полягає в тому, що повномасштабна війна росії проти України зруйнувала стару модель європейської безпеки, базовану на домовленостях і дипломатичних гарантіях, і спричинила формування нової, колективної та ціннісно орієнтованої системи. Україна сьогодні виступає ключовим елементом цієї трансформації, захищаючи східні кордони євроатлантичного простору. Наукова новизна полягає у визначенні євроатлантичної інтеграції України як динамічного фактора системних змін у безпековій архітектурі Європи, а не лише як політичного процесу наближення до НАТО. Уперше зроблено акцент на взаємозалежності між внутрішніми реформами сектору безпеки України та загальноєвропейськими процесами адаптації безпекової політики. У процесі дослідження використано методи системного, порівняльного та інституційного аналізу, що дозволило простежити еволюцію політики НАТО щодо країн-партнерів та окреслити місце України в цій системі. Результати аналізу свідчать, що український досвід оборони проти російської агресії став каталізатором трансформації стратегічних підходів Альянсу. Відбувається посилення східного флангу НАТО, зміцнення оборонного потенціалу регіону Чорного моря, активізація співпраці з партнерами поза межами блоку. Україна інтегрується в оборонно-промислову, освітню та інформаційну складові безпеки НАТО, поступово досягаючи сумісності своїх Збройних сил зі структурами Альянсу. Значущим аспектом є також формування в Україні нової культури стратегічного мислення у сфері безпеки, що базується на принципах взаємодії з союзниками, прозорості оборонного планування та цивільного контролю над збройними силами. Це забезпечує поступове входження України в євроатлантичний безпековий простір не лише на інституційному, а й на ментальному рівні, створюючи передумови для стійкої адаптації до стандартів НАТО.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: євроатлантична інтеграція; система європейської безпеки; трансформація безпекової архітектури