Місцеві бюджети в умовах фінансової децентралізації - Когут Юлія; Ковач-Румп Генетта; Kohut Júlia; Kovács-Rump Henetta; Henetta Kovacs-Rump; Julia Kohut (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2021)
Резюме. Децентралізації влади та створення об’єднаних територіальних громад є чи не найбільш успішною реформою за тридцять років незалежної України, тому що у процесі реалізації реформи об’єднані територіальні громади (ОТГ) отримали нові повноваження, але разом з ними залишились роками не вирішені проблеми, зокрема це прогалини у законодавчому забезпеченні вирішення низки нагальних питань, відсутність управлінського досвіду як на місцевому, так і загальнодержавному рівнях. Проблемою сучасного розвитку місцевого самоврядування в Україні слід визнати незадовільний стан справ у сфері місцевих бюджетів, зокрема збалансованості місцевих бюджетів та відповідної взаємозалежності між доходами та видатками. У статі проведено аналіз останніх змін бюджетного законодавства, доходів і видатків місцевих бюджетів і виявлено основні проблеми формування місцевих бюджетів та запропоновано шляхи їх розв’язання.

A központosított hatalom decentralizálása és a kistérségek létrehozása talán Ukrajna egyik legsikeresebb reformja az ország függetlenségének 30 éve alatt, mivel a reform végrehajtása során az újonnan létrehozott kistérségek új hatásköröket kaptak, melyekkel egyidejűleg megmaradtak az évek óta megoldatlan problémák, úgymint sok kérdés jogszabályi megoldatlansága, a helyi és központi állami szervek önálló vezetéssel kapcsolatos tapasztalatainak hiánya. Az ukrajnai önkormányzati rendszer fejlődésének problémái között meg kell említeni a helyi szintű költségvetések problémáit, többek között a helyi költségvetések egyensúlyát, továbbá a bevételek és kiadások közötti kölcsönös összefüggéseket. A cikkben elemzésre kerültek a költségvetési törvények utolsó módosításai, a helyi költségvetések bevételei és kiadásai, valamint feltárásra kerültek a helyi költségvetések összeállításának főbb problémái, továbbá az azok megoldására vonatkozó lehetséges javaslatok.

Abstract. Decentralization of power and the creation of united territorial communities is perhaps the most successful reform in the thirty years of independent Ukraine, because in the process of implementing the reform united territorial communities (UTG) received new powers, but with them remained gaps in the legislative support of a number of urgent issues, lack of managerial experience at both local and national levels. The problem of modern development of local self-government in Ukraine should be recognized as the unsatisfactory state of affairs in the field of local budgets, in particular the balance of local budgets and the corresponding interdependence between revenues and expenditures. The article analyzes the latest changes in budget legislation, revenues and expenditures of local budgets and identifies the main problems of local budgets and suggests ways to solve them.
Helyi költségvetések a pénzügyi decentralizáció szempontjából
Local Budgets in Terms of Financial Decentralization
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/04/limes-2021-issue-viii_2021-12-30.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009320
Keywords: зведений бюджет; місцеві бюджети; міжбюджетні трансферти; бюджетний процес; проблеми бюджетного процесу; реформування бюджетного процесу; міжбюджетні відносин; децентралізація; фінансове вирівнювання