Az online oktatás lehetőségei és korlátai a pedagógusképzésben - Varga-Novákovits Zsuzsanna (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A koronavírus-járvány miatti korlátozások több ponton és módon alakították át a mindennapi élet megszokott gyakorlatait. Az egyik fontos változás – az online oktatás bevezetése – egyaránt hatással volt az oktatási folyamatokra és a családok életére. A megváltozott oktatási környezet számos kérdést vet fel, amelyek közül az alábbiakra keresem előadásomban a válaszokat: 1. Milyen átalakulásokat idéz elő a tanítási tevékenységben a világjárvány kontextusa? 2. Hogyan befolyásolja a digitális eszközök tömeges használata a társadalomban és különösen a szakmai világban a kommunikáció tanítási tartalmát? 3. Változott-e a tanári és a hallgatói motiváció? 4. Ha igen, hogyan jelenik meg a pedagógiai kommunikációban? (megszólalás, önkifejezés, együttműködés, szóbeli értékelés) 5. A távoktatás korlátai és akadályai tükrében milyen sajátosságai vannak a tanítási kommunikációnak és a személyes interakcióhoz szükséges támogatásnak? Röviden szólok a fentiekkel összefügésben az online tanulást támogató rendszerekről és azok virtuális tantermi alkalmazásairól, a tanulói motivációs eszközökről és technikákról, a „jó gyakorlatokról”.

Abstract. Our everyday practices has been reshaped in many different ways by the restrictions due to the COVID-19 pandemic. The introduction of online teaching had been one of the most important changes - it was having a huge impact on education and the daily lives of families at the same time. This changing environment of education raises many questions, of which my presentation is trying to find the answers for the ones below: 1. In what ways has the educational process been altered in the context of the pandemic? 2. How has the subject communication been influenced by the mass-using of digital technologies? 3. Has the motivation of the teachers and the students been changed? 4. If yes, how does this occur in pedagogic communication? 5. What characteristics do the educational communication and the necessary support for personal interactions have in remote teaching, considering its limitations? In the context of the above, I will also give a short highlight about the digital systems supporting online learning and their use in the virtual classrooms, and the motivational tools and techniques of the students ("good practices").
Possibilites and limites of online education and virtual learning in teacher education
Keywords: virtuális tanulás; motiváció; kommunikáció változása; jó gyakorlatok