A 2017-es ukrajnai oktatási kerettörvény: a szöveg keletkezéstörténete és tartalma - Fedinec Csilla; Фединець Чілла; Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (MTA TK Kisebbségkutató Intézet, 2017)
Ukrajna elmúlt több mint negyed századának legfontosabb jellemzői között kell említenünk a népesség drasztikus fogyását és az úgynevezett nyelvproblémát, amit a belpolitika a nemzetépítés legsikertelenebb projektjeként kezel.2 Az alkotmány3 (1996) szerint az államnyelv az ukrán, amelynek használata azonban nem általános. Nem csak a nem ukrán lakosság, hanem az ukrán származású népesség egy számottevő része, beleértve a prominens politikusi réteg képviselőit is, nem beszéli/használja az államnyelvet.
https://regio.tk.hu/wp-content/uploads/regio_2017_3.pdf
Keywords: 2017-es ukrajnai oktatási kerettörvény; Ukrajna; Kárpátalja