Enhancing Well-Being Through Cooperative: Strengthening Social Capital for Public Welfare in Ethiopia - Chali Birhanu Daba; Чалі Біргану Даба; Chali B. D.; Lakatos Vilmos; Лакатош Вілмош; Daraje Gutama Namomsa; Дарадже Гутама Намомса; Daraje G. N. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Abstract. Cooperatives remain a crucial tool in Ethiopia’s economic and social transformation since they contribute significantly towards poverty reduction efforts by creating jobs especially among marginalized communities at large. This study investigates the impact of cooperative enterprises in Ethiopia on members’ well-being, focusing on economic, social, and environmental factors. The study used a qualitative approach for collecting data from questionnaires, interviews, and focus group discussions. The research involved 122 respondents with at least five years of experience in a cooperative, which were selected using the purposive sampling method. The collected data was analyzed by descriptive data analysis method. The results showed that cooperative enterprises positively affect members' economic, social, and environmental well-being by enhancing income and financial stability, improving life standards, increasing income, and providing access to microloans, training, and self-employment opportunities. The study also highlights the importance of social interaction within cooperatives, contributing to the creation of social capital and members’ well-being. Additionally, the study found that participation in cooperative services increases voluntary savings among beneficiary members, but the assessment of service contributions to well-being conditions is lacking. In general, the individual, which participates, has overall improvement in the economic, human, and social capital, despite there is limited attention given to the concerned body. The study emphasizes the importance of encouraging voluntary cooperative members to engage in services, providing education and support, and enabling them to purchase agricultural inputs and expand businesses. Recommendations include public voluntary saving mobilization, training on loan usage, and collaboration between policymakers, donors, program managers, NGO personnel, and researchers. The paper does not discuss any potential external factors or contextual influences that may affect the well-being outcomes of cooperative members in Ethiopia. Additionally, the study does not provide a comprehensive analysis of the longterm sustainability and lasting impact of cooperative membership on individual well-being.

A szövetkezetek továbbra is kulcsfontosságú eszközei Etiópia gazdasági és társadalmi átalakulásának, mivel jelentősen hozzájárulnak a szegénység csökkentésére irányuló erőfeszítésekhez azáltal, hogy munkahelyeket teremtenek, különösen a marginalizált közösségek körében. Ez a tanulmány az etiópiai szövetkezeti vállalkozásoknak a tagok jólétére gyakorolt hatását vizsgálja, a gazdasági, társadalmi és környezeti tényezőkre összpontosítva. A tanulmány kvalitatív megközelítést alkalmazott a kérdőívekből, interjúkból és fókuszcsoportos beszélgetésekből álló adatgyűjtéshez. A kutatásban 122, legalább ötéves vállalati tagsággal rendelkező válaszadó vett részt, akiket célzott mintavételi módszerrel választottak ki. Az összegyűjtött adatokat leíró adatelemzési módszerrel elemezték. Az eredmények azt mutatták, hogy a szövetkezeti vállalkozások pozitívan befolyásolják a tagok gazdasági, társadalmi és környezeti jólétét a jövedelem és a pénzügyi stabilitás fokozása, az életszínvonal javítása, a jövedelem növelése, valamint a mikrohitelekhez, a képzéshez és az önfoglalkoztatási lehetőségekhez való hozzáférés biztosítása révén. A tanulmány rávilágít a szövetkezeteken belüli társadalmi interakciók fontosságára is, amelyek hozzájárulnak a társadalmi tőke megteremtéséhez és a tagok jólétéhez. A tanulmány továbbá megállapította, hogy a szövetkezeti szolgáltatásokban való közreműködés növeli a kedvezményezett tagok önkéntes megtakarításait, de hiányzik a szolgáltatások jóléti feltételekhez való hozzájárulásának értékelése. Általánosságban elmondható, hogy a részt vevő egyén gazdasági, humán és társadalmi tőkéje összességében javul, annak ellenére, hogy az érintett szervre korlátozott figyelmet fordítanak. A tanulmány hangsúlyozza annak fontosságát, hogy az önkéntes szövetkezeti tagokat a szolgáltatásokban való részvételre ösztönözzék, oktatást és támogatást nyújtsanak, és lehetővé tegyék számukra a mezőgazdasági inputanyagok beszerzését és a vállalkozások kapacitásainak bővítését. Az ajánlások közé tartozik a nyilvános önkéntes megtakarítások mozgósítása, a hitelhasználatra vonatkozó képzés, valamint a politikai döntéshozók, adományozók, programvezetők, nem kormányzati szervezetek munkatársai és kutatók közötti együttműködés. A tanulmány nem tárgyalja azokat a lehetséges külső tényezőket vagy kontextuális hatásokat, amelyek befolyásolhatják a szövetkezeti tagok jóléti eredményeit Etiópiában. Emellett a tanulmány nem nyújt átfogó elemzést a szövetkezeti tagság hosszú távú fenntarthatóságáról és az egyéni jólétre gyakorolt tartós hatásáról.

Резюме. Кооперативи залишаються важливим інструментом економічних і соціальних перетворень в Ефіопії, оскільки вони роблять значний внесок у боротьбу з бідністю, створюючи робочі місця, особливо серед маргіналізованих верств населення. Це дослідження вивчає вплив кооперативних підприємств в Ефіопії на добробут їхніх членів, зосереджуючи увагу на економічних, соціальних та екологічних факторах. У дослідженні використовувався якісний підхід для збору даних за допомогою анкетування, інтерв'ю та фокус-групових дискусій. У дослідженні взяли участь 122 респонденти з досвідом роботи в кооперативі щонайменше протягом п'яти років, які були відібрані методом цілеспрямованої вибірки. Зібрані дані були проаналізовані за допомогою описового методу аналізу даних. Результати показали, що кооперативні підприємства позитивно впливають на економічний, соціальний та екологічний добробут своїх членів, підвищуючи рівень доходів та фінансової стабільності, покращуючи стандарти життя, збільшуючи дохід, надаючи доступ до мікрокредитів, навчання та можливостей для самозайнятості. Дослідження також підкреслює важливість соціальної взаємодії всередині кооперативів, що сприяє створенню соціального капіталу та добробуту членів. Крім того, дослідження виявило, що участь у кооперативних послугах збільшує добровільні заощадження серед членів-бенефіціарів, але оцінка внеску послуг в умови добробуту відсутня. Загалом, особи, які беруть участь у кооперації, покращують свій економічний, людський та соціальний капітал, незважаючи на те, що цьому питанню приділяється недостатня увага. Дослідження підкреслює важливість заохочення добровільних членів кооперативів до надання послуг, надання їм освіти та підтримки, а також надання їм можливості купувати сільськогосподарські ресурси та розширювати бізнес. Рекомендації включають добровільну мобілізацію заощаджень населення, навчання щодо користування кредитами та співпрацю між політиками, донорами, керівниками програм, персоналом НУО та дослідниками. У роботі не розглядаються будь-які потенційні зовнішні фактори або контекстуальні впливи, які можуть вплинути на результати добробуту членів кооперативів в Ефіопії. Крім того, дослідження не містить комплексного аналізу довгострокової стійкості та тривалого впливу членства в кооперативі на індивідуальний добробут.
Підвищення благополуччя через кооперативи: зміцнення соціального капіталу для громадського добробуту в Ефіопії
A jólét növelése szövetkezeteken keresztül: a társadalmi tőke megerősítése a közjólét érdekében Etiópiában
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/6
Keywords: Improvement; Cooperative; Economic; Social; Welfare; Member; saving; Income